Najnovije

PREOKRET: Nemci više ne žele Grčku u evrozoni

BERLIN - Nemcima se, izgleda, sve manje sviđa nova grčka priča, tačnije nova grčka vlada. Takav utisak nedvosmisleno potvrđuje najnovije ispitivanje javnog mnjenja: politički barometar CDF-a (drugog programa nemačke državne televizije) otkriva da već više od polovine Nemaca ne želi da Grčka ostane u evrozoni.
Volfgang Šojble (Foto: Jutjub printskrin)

Volfgang Šojble (Foto: Jutjub printskrin)

Ovaj politički obrt se u nemačkim glavama dogodio u poslednje tri nedelje. A tada su rezultati bili sasvim drugačiji: 41 odsto je bilo protiv ostanka Atine u evrozoni. Šta se to dogodilo od poslednje ankete što je izazvalo odliv čak 11 odsto ispitanih građana u armiju protivnika grčkog o(p)stanka na evru? Osnovni je utisak da je Nemcima dosadilo da se više natežu i prepiru sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom i njegovim ministrima. Uostalom, u pomenutom istraživanju je na pitanje „Da li procenjujete da se grčka vlada ozbiljno ponaša prema evropskim partnerima?” čak 80 odsto anketiranih odgovorilo odrično. Svega 14 odsto Nemaca veruje da će Grčka sprovesti obećane mere štednje i reforme. I odgovori na druga pitanja potvrđuju utisak da je većina Nemaca okrenula leđa Grčkoj. Tako, na primer, čak 80 odsto ispitanih građana smatra da Grčkoj ne treba više davati finansijsku pomoć. U slučaju da Atina bankrotira, 32 odsto očekuje da bi Nemačka doživela veoma veliku štetu. Gotovo polovina građana (47 odsto) umereniji su pesimisti: očekuju da bi Nemačka pretrpela veliku štetu. Među onima koji su okrenuli ćurak je i nemački ministar finansija Volfgang Šojble. U intervjuu za austrijsku državnu televiziju Šojble je izjavio da ne isključuje „mogućnost neplaniranog izlaska Grčke iz evrozone”. Krivicu, ukoliko se tako nešto dogodi, Šoble vidi samo u ponašanju Atine. „Evropa je spremna da pomogne Grčkoj, ali Grčka mora da dopusti da joj se pomogne. Problem ne može da bude rešen tako što se krivci vide na drugoj strani”, izjavio je nemački ministar finansija. Da u nemačko-grčkim odnosima mnogo toga škripi, potvrdio je neuobičajeni potez Atine. Kako prenosi nedeljnik „Špigl”, vlada u Atini uputila je zvanični protest Ministarstvu inostranih poslova u Berlinu zbog navodno uvredljivih reči Volfganga Šoblea izrečenih na račun grčkog kolege Janusa Varufakisa.
Pročitajte još:Moskva: Rezolucija EP o NJemcovu je „rusofobna“NOVA MUNICIJA ZA S-400: Raketa sa dometom do 185 kilometara u visinu!
„Kao ministar jedne države koja je naš prijatelj i partner on ne može da lično vređa kolegu”, izjavio je Konstatinos Kutras, predstavnik za štampu grčke vlade. Grčki zvaničnik nije precizirao o kakvim je uvredama reč. Nemački ministar finansija je odmah reagovao na ove optužbe iz Atine. „Ne, nisam vređao mog kolegu”, odlučno je izjavio Šojble agenciji Rojters. Dodatnu pometnju u ovaj deo priče o grčko-nemačkim odnosima uneo je i sam Varufakis. U intervjuu za TV Mega, grčki ministar finansija je, govoreći o Šojbleu, izjavio: „Mi uvek razgovaramo kontruktivno i civilizovano.” Izvor: Politika (Ž. Rakić)

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA