Najnovije

Cipras: Rešavamo sve do kraja ove sedmice!

ATINA - Premijer Grčke Aleksis Cipras izjavio je danas da će problem koji njegova zemlja ima sa nedostatkom finansijskih sredstava biti rešen na samitu EU ove nedelje, upozorivši da njegovim protivnicima koji se zalažu za strogu budžetsku štednju neće biti omogućeno da ugroze postizanje dogovora.
Cipras (Foto: Vikipedija)

Cipras (Foto: Vikipedija)

"To pitanje će se na političkom nivou rešavati do kraja ove nedelje, do samita ili ako bude potrebno na samom samitu", rekao je Cipras za grčki dnevnik Etnos, a prenela agencija Frans pres. Premijer Grčke je dodao da će se Atina na dvodnevnom samitu koji počinje u četvrtak suočiti sa protivnicima iz evropskih zemalja u kojima se propragira štednja i koje se, kako navodi, "igraju sa budućnošću Evrope". Cipras, ipak, smatra da će "razumne" političke snage sprečiti kolaps pregovora. Nova grčka vlada nije primila ni evro iz programa međunarodne finansijske pomoći, kog su Atini odobrili EU i Međunarodni monetarni fond, budući da je još u pregovorima sa kreditorima o reformama koje mora da sprovede u zamenu za novi kreditni sporazum. Grčka ovog meseca treba da pronađe oko šest milijardi evra za otplatu dospelih potraživanja na ime obveznica kao i zajma MMF-a. Uz slabe poreske prihode, grčka vlada razmatra pozajmljivanje novca iz državnih penzionih fondova i fondova za poljoprivredne subvencije da bi mogla da ispunjava obaveze prema kreditorima. Španija je danas pojačala pritisak na Grčku da ispuni obećanja koja je dala evropskim partnerima i učini sve da okonča dužničku krizu i ostane u evrozoni.
Pročitajte još:DŽon Keri veličao sam sebe – ismejan na Tviteru!Ruska armija se može odlučiti za zauzimanje istoka Ukrajine sve do Dnjepra!
"Ne želim da Grčka napusti evrozonu. Ne verujem da bi to bilo dobro za nju niti za ostale Evropljane. Želeo bih da Grčka ispoštuje svoje obaveze, kao što to činimo svi mi ostali", izjavio je premijer Španije Marijano Rahoj. "Ne radi se samo o novcu i geopolitičkim pretnjama. Radi se o ponosu, o emocijama. Moramo da izbegnemo sve što može da ponizi drugu stranu", rekao je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, upozorivši da bi, ukoliko bi Grčka napustila evrozonu, to bilo najdramatičije poglavlje u istoriji EU. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA