Najnovije

Izjave Vatikana deluju kao poziv na novi krstaški rat

VATIKAN- Sudeći po reakcijama Vatikana na sve češće napade Islamske države na hrišćane koji žive na Bliskom Istoku, moguće je da ćemo biti direktni svedoci novog krstaškog rata. Prema rečima Silvana Marije Tomazija, predstavnika Svete stolice u UN u Ženevi, na genocidne radnje džihadista ISIL-a biće odgovoreno silom.
Vatikan (Foto: flickr)

Vatikan (Foto: flickr)

- Potrebna je koordinirana i dobro osmišljena koalicija da uradi sve što je moguće u cilju nalaženja političkog rešenja bez nasilja. Ali, ukoliko to nije moguće, upotreba sile biće neophodna - rekao je Tomazi za sajt američkih katolika "Kruks“ On smatra da je formiranje vojne koalicije kojom bi upravljale UN neophodno, a da bi se u nju morale uključiti i muslimanske države na Bliskom istoku. - Ako ne stanemo na put ovoj vrsti genocida, doći ćemo u situaciju da žalimo što nismo učinili nešto i sprečili da se ovakva tragedija dogodi - zaključuje Tomazi. Nadbiskup nije prvi zvaničnik Vatikana koji poziva na upotrebu sile. Analitičari podsećaju da je čak i papa Franja, nakon ubistva 21 egipatskog kopta u Libiji, izjavio da je „zakonito zaustaviti agresora“.
Pročitajte još:Metak za NJemcova naručio Adam Osmajev?Nešto planira: Putin naredio iznenadnu proveru Severne flote
Razlika između srednjevekovnih krstaških ratova i ovoga na koji poziva Vatikan, u tome je što se bitka za Jerusalim neće voditi na početku, već na kraju rata. Vojna akcija na Bliskom istoku ne bi bila uperena samo protiv džihadista već i protiv muslimana uopšte, ali i drugih vera - poručuju neki analitičari. Kroz istoriju dosad je bilo više krstaških ratova, a postoje mala neslaganja među istoričarima koliko ih je bilo, sedam, osam ili devet. Većina se slaže da ih je bilo sedam, tako da bi ovaj, u slučaju da bude pokrenut, bio osmi. Izvor: Srbijadanas.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA