Najnovije

Armija u pokretu: Rusija raspoređuje Iskandere na Kalanjingrad, a bombardere na Krim!

MOSKVA- Strateški bombarderi-nosači raketa Tu-22M3 će u okviru iznenadne provere borbene gotovosti, koja je počela juče, biti prebačeni na Krim, a operativno-taktički sistemi „Iskander“ biće premešteni u Kalinjingradsku oblast.
Rusko ratno vazduhoplovstvo (Foto: mil.ru)

Rusko ratno vazduhoplovstvo (Foto: mil.ru)

Ovo je agenciji TASS rekao izvor u Ministarstvu odbrane Rusije. „U okviru iznenadne provere borbene gotovosti Oružanih snaga, na Krim će biti prebačeni strateški nosači raketa Tu-22M3“ - kazao je sagovornik agencije. Osim toga, u blizinu Kalinjingrada će biti prebačeni lovci i bombarderi. „Kopnena grupacija u Baltičkom regionu dobiće pojačanje u vidu raketnih sistema „Iskander“ iz Zapadnog vojnog okruga, čije dopremanje će se izvršiti velikim desantnim brodovima Baltičke flote“ - istakao je izvor. Radi pojačane kontrole granica na Arktiku u okviru provere biće prebačena dva ojačana puka i jedinice za specijalne operacije Vazdušno-desantnih snaga“, dodao je on. Iznenadna provera borbene gotovosti Severne flote, više jedinica Zapadnog vojnog okruga i vazdušno-desantnih snaga počela je juče, 16. marta, i trajaće do 21. marta. U njoj učestvuje 38 hiljada vojnika, 3,36 hiljada komada oružja i vojne tehnike, više od 55 borbenih brodova i podmornica, kao i 110 aviona i helikoptera. Osnovni cilj provere je procena sposobnosti Severne flote da se stara o vojnoj bezbednosti Rusije na Arktiku. U okviru iznenadne provere borbene gotovosti snaga Severne flota, posade protivpodmorničkih aviona Il-38 i helikoptera Ka-27 mornaričke avijacije flote poleteli su ka odredištima u Barencovom moru i pristupile traženju podmornica na putu plovidbe snaga flote. To je agenciji TASS u utorak rečeno u upravi za informisanje  Ministarstva odbrane RF. „Dejstva protivpodmorničke avijacije izvode se u okviru iznenadne provere Severne flote i uključuju kako korišćenje radarskih i hidroakustičnih sredstava, tako i praktično gađanje školskih ciljeva iz protivpodmorničkog oružja“ - navodi se u saopštenju. Iznenadna provera borbene gotovosti vojske na severu Rusije sprovodi se ne samo zbog procene mogućnosti snaga Združene strateške komande „Sever“, koja je nedavno formirana na Arktiku, već i radi demonstracije ruske moći zemljama NATO. To mišljenje izneli su vojni analitičari koje je intervjuisao  TASS.
Pročitajte još:EU: Ne uvodimo nove sankcije RusijiDanska uvodi pornografiju u škole?
Glavni urednik časopisa „Nacionalna odbrana“ i član Društvenog saveta pri Ministarstvu odbrane RF Igor Korotčenko smatra da će provera pokazati koliko uspešno funkcioniše nedavno formirana Združena strateška komanda „Sever“. „Arktik je region u kojem u budućnosti može da se materijalizuje ceo niz vojnih pretnji koje tamo stvaraju zemlje NATO“ - naglasio je Korotčenko. U Severnom ledenom okeanu, podsetio je on, stalno dežuraju američke i britanske nuklearne podmornice, koje, između ostalog, prate svoje ruske kolege, a takođe „modeliraju napade krstarećim raketama koje nose brodovi i podmornice na objekte ruske vojne infrastrukture“. „Zato mi treba da budemo spremni na brzo odbijanje pretnji“ - dodao je Korotčenko. Po njegovom mišljenju, iznenadna provera će omogućiti da se oceni rad štabova, usklađenost borbenih jedinica, koordiniranost svih „vojnih komponenti“ Rusije na Arktiku, kao i da se odrade dejstva u slučaju iznenadnog početka rata. Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA