Najnovije

OBAMINA PARALELNA DIPLOMATIJA: Stejt department poslao 15 miliona dolara opoziciji u Siriji

SAD - Stejt department je odvojio 15 miliona američkih dolara u cilju finansiranja opozicije u Siriji, piše portal Bignes, a to je suprotno novodeklarisanoj politici Obame i njegovih ljudi prema Siriji.
Obama odaje poštu poginulim američkim vojnicima (Foto: whitehouse.gov)

Obama odaje poštu poginulim američkim vojnicima (Foto: whitehouse.gov)

Vašington je saopštio da je plasirao novi paket "neletalne pomoći" sirijskoj opoziciji, a novac je namenjen novinarima i opozicionim aktivistima, odnosno, medijima i nevladinim organizacijama koje će se baviti projektima uperenim u cilju svrgavanja Asada sa vlasti. Paralelno, Obamin kabinet je smanjio ton prema Bašar al-Asadu, sirijskom predsedniku, te se čulo mišljenje od strane DŽon Kerija, američkog državnog sekretara, da treba da dođe do pregovora sa Bašar al-Asadom. Cilj "dolarskog paketa" za opoziciju u Siriji, kako je zvanično saopšteno, jeste da se napravi dokumentacija vojnih prestupa aktuelne vlasti, slučajeva ugrožavanja ljudskih prava i drugih zloupotreba aktuelne vlasti u Siriji. Bašar al-Asad je meta Sjedinjenih Američkih Država i glavni udar na njega, što se tiče opozicionog delovanja, ide preko Istanbula, jer je tamo stacionirana Nacionalna koalicija Sirije (NKS) koja ujedno zauzima centralnu poziciju na opozicionoj političkoj sceni Sirije. Ono što je interesantno je fakt da NKS nema druge finansijere osim Stejt departmenta, odnosno, reč je o organizaciji čije delovanje u potpunosti i isključivo omogućava Bela kuća.
Pročitajte još:UŽASNO: Tenk ukrajinske vojske pregazio devojčicu (VIDEO)Turski tok ne može bez dozvole EU!?
Takođe, interesantno je da je, bar u zvaničnoj politici, Islamska država zajednički neprijatelj i Damaska i Vašingtona, kao i da je vojska SAD uključena u vojne akcije protiv Islamske države na teritoriji Sirije. DŽon Keri, američki državni sekretar, izjavio je da SAD žele da sednu za sto sa predsednikom Sirije, odnosno, da će to SAD morati da učini, a Bašar al-Asad je poručio Keriju da sa "reči pređe na dela", te da takve izjave same po sebi ništa ne znače. Asad, po svemu sudeći, dobro razume politiku SAD koja se vodi prema njemu. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA