Najnovije

Srpski ambasador opovrgnuo tvrdnje o otetim lekarima u Libiji

TRIPOLI - Nijedan srpski državljanin nije otet u Sirtu, izjavio je Tanjugu ambasador Srbije u Libiji Oliver Potežica.
Islamisti (Foto: Jutjub)

Islamisti (Foto: Jutjub)

"Proverili smo sve informacije i utvrdili da, prema podacima koje smo prikupili, nijedan srpski državljanin u Sirtu nije kidnapovan", rekao je Potežica, posle vesti CNN da među grupom od 20 medicinskih radnika, koje je navodno iz obolnice u tom gradu oteo ISIL, ima i srpskih državljana. Potežica je dodao da je u Sirtu do sinoć bilo ukupno devet državljana Srbije, od kojih su jedna doktorka i jedna medicinska sestra prebačene u međuvremenu u Tripoli. One su, kaže ambasador, prebačene sa jednom manjom grupom ljudi, u organizaciji bolnice u kojoj su radile, i sada su u jednom hotelu u Tripoliju. "Ostali nisu pokazali nameru da napuste Sirt, ostali su tamo da rade, i danas normalno rade, i sa svima njima je ambasada bila u kontaktu", rekao je Potežica. Jedna od sedam preostalih državljana Srbije je pokušala da se prebaci u neko drugo mesto, ali je na jednom kontrolnom punktu autobus u kojem se nalazila pored ostalih putnika vraćen u Sirt. NJu su, navodi Potežica, u bolnici u kojoj je zaposlena zamolili da ostane, uz garancije bezbednosti, i ona je to prihvatila. Svi srpski državljani u Sirtu danas normalno rade, neki su išli i po platu, istakao je ambasador Srbije, i dodao da oni smatraju da zasad nema potrebe da napuštaju Sirt, jer su im date bezbednosne garancije. Među njima je jedna četvoročlana porodica, muž, žena i dvoje dece, jedna žena sa sinom i žena koja je vraćena sa kontrolnog punkta. Inače, konzul je u međuvremenu razgovarao u Tripoliju sa doktorkom i medicinskom sestrom koje su stigle iz Sirta i one su dobro. Medicinski tehničar Marko Stojanović, jedan od zaposlenih u Ibn Sina bolnici blizu Sirta u Libiji, posvedočio je za "Blic" da niko nije otet iz te ustanove. Stojanović je rekao da je tačno da su pripadnici Islamske države, doduše, juče bili u toj zdravstvenoj ustanovi. "Ovde je sve u redu, niko nije otet. Juče je došla vojska Islamske države, ali nije bilo problema. LJudi koji žele mogu slobodno da idu", rekao je Stojanović. On kaže da je vest o navodnoj otmici državljana Srbije veoma uznemirila njihove porodice u Srbiji, ali da na sreću ništa od toga nije tačno. "Vojska Islamske države juče je ljudima koji su krenuli iz bolnice ponudila pomoć", ispričao je Stojanović. CNN je danas pre podne javio da u grupi medicinskih radnika koje je u libijskom gradu Sirtu oteo ISIL ima i državljana Srbije, zvaničnih potvrda nema, a premijer Aleksandar Vučić je potvrdio da se te informacije proveravaju. Ekstremisti Islamske države kidnapovali su oko 20 medicinskih radnika, među kojima su i radnici iz Srbije, tokom napada na bolnicu Ibn Sina u Sirtu, javio je Si-En-En pozivajući se na jedan izvor iz bolnice. Ambasador Bosne i Hercegovine u Libiji Ibrahim Efendić potvrdio je za portal klix.ba navode Si-En-Ena da su ekstremisti Islamske države kidnapovali oko 20 medicinskih radnika, među kojima su i radnici iz Srbije. On je rekao da u Sirtu radi osam medicinskih radnika iz Srbije, ali da nema preciznu informaciju šta je sa njima.
Pročitajte još:SMRT HEROJA: Helikopter se srušio zbog kvara?DŽihadisti oteli srpske lekare u Libiji tvrdi Si En EnSKANDALOZNI KOMENTARI HRVATA: „Šteta što Šešelj nije bio u srušenom helikopteru“! (FOTO)
Efendić je, kako je sam rekao, u kontaktu sa srpskim ambasadorom dobio informaciju da je došlo do otmice: "Tu informaciju jutros mi je potvrdio ambasador Srbije Oliver Potežica. U Sirtu su nastali problemi i vode se borbe. Neki radnici bolnice su uspeli da pobegnu iz zgrade, a neki su prinudno zadržani da rade. Među medicinskim radnicima su filipinci, Indijci i Srbi, ali precizne informacije u ovom trenutku nemamo", rekao je Efendić. "Ambasador Srbije je rekao da će me izveštavati o svemu što se tamo dešava", objasnio je ambasador Efendić. Premijer Srbije Aleksandar Vučić je ranije danas izjavio da je u toku provera informacije o navodnoj otmici srpskih medicinskih radnika u Libiji, i da je veoma zabrinut zbog tih informacija. Vučić je rekao da je tim povodom na vezi sa šefovima službi bezbednosti. "Veoma sam zabrinut zbog tih informacija. Znate da smo pre godinu i po dana uspeli da spasemo petoricu naših građana iz Libije", podsetio je premijer. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA