Najnovije

Za odlazak u džihad borcu iz BiH 7.000 evra

SARAJEVO- Islamističke organizacije i pojedinci iz njih pojačali su aktivnosti u mobilizaciji boraca iz BiH koji odlaze u Siriju, gde ratuju za terorističku organizaciju Islamska država, a kako bi privoleli što više džihadista, svota novca koju im daju odmah na ruke porasla je na 7.000 evra.
Islamisti (Foto: Jutjub)

Islamisti (Foto: Jutjub)

Izvor "Glasa Srpske" iz bezbednosnih struktura kaže da je donedavno za svakog mobilisanog borca isplaćivano u startu oko 3.000 evra. - U poslednja dva meseca taj avans za odlazak u džihad porastao je na 7.000 evra. Deo tog iznosa ide i onome ko ga vrbuje - kaže izvor "Glasa". Službe su do ovih saznanja došle nakon što su pojačale nadzor nad 250 osoba povezanih s terorizmom raspoređenih u 12 terorističkih ćelija u desetak gradova u FBiH. - Mere nadzora u Sarajevu pojačane su nad Samirom Avdićem, Amirom Bulutom, Fahrudinom Čatićem, Senadom Demirovićem, Edinom Habibovićem, Harisom Derviškadićem i Amerom Čatom - kaže izvor. Ističe da su u Zavidovićima pod nadzorom Ešref Hodžić, Edvin Hasić, Suad Šnac, Hajrudin Hamzić, Huso Čatić, Jusuf Buljubašić, Menzudin Bjelić, Vahidin Brković i Izudin Bešić. - U Visokom je nadzor pojačan nad Kemalom Bakovićem, Mersidom Bešićem, Zijadom Breščićem, Edinom Hasićem i Ismetom Bajramovićem - kaže on. "Glas Srpske" objavio je da u BiH postoji 12 grupa koje su pokrenule razne vrste aktivnosti. Bezbednosne agencije pojačale se mere nadzora nad 250 lica koja zbog povezanosti s terorizmom predstavljaju bezbednosnu pretnju i koji se učestalo okupljaju u određenim džamijama i na teško dostupnim lokalitetima. Radi se o mobilizacionom jezgru islamističkih boraca koji se šalju na sirijsko ratište. Stotine islamista koji prolaze vojnu i versku obuku za ratovanje u Islamskoj državi su evidentirani i pod različitim su stepenom obaveštajne i bezbednosne pažnje. Prema procenama, u džihad je iz BiH otišlo više od 300 boraca, a veliki broj ih je poginuo ratujući na strani terorističkih organizacija. Nepotpuni podaci Sagovornik "Glasa Srpske" kaže da nijedna služba u BiH nema potpuno preciznu analizu o džihadistima na sirijskom ratištu. Prema njegovim rečima, ne postoji ni takva strana analiza jer analize zapadnih službi imaju ograničenje u vlastitim geopolitičkim interesima za određene zemlje i sukobljene strane.
Pročitajte još:ISIS će u Evropi izvesti napad poput onoga 11. septembraISIS vrbuje žene preko Fejsbuka: Razotkrivena mreža, više uhapšenih!
Izvor: Glas Srpske

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA