Najnovije

Pokrajinska koalicija jača od suda: Marta Takač još jednom imenovana

NOVI SAD- Pokrajinska vlada je ponovo imenovala Martu Takač za v. d. direktora JP „Vojvodinašume”. Konkurs za direktora preduzeća čiji je osnivač Pokrajina biće raspisan ubrzo, kako se planira, već za 14 dana, rečeno je u Pokrajinskoj vladi.
Novi Sad (Foto: JuTjub)

Novi Sad (Foto: JuTjub)

Vest o ponovnom imenovanju Marte Takač na čelo „Vojvodinašuma” juče je potvrdio i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, koji je i lider Saveza vojvođanskih Mađara. On je rekao za Tanjug da je dobio obaveštenje iz Pokrajinske vlade da je na telefonskoj sednici Vlade Takačeva ponovo imenovana za vršioca dužnosti direktora „Vojvodinašuma”. Podsetimo, Pokrajinska vlada je 19. februara smenila Martu Takač s direktorske funkcije. Ta odluka usledila je nakon što je Apelacioni sud u Novom Sadu 23. januara ove godine potvrdio presudu Višeg suda da je Pokrajinska vlada 11. decembra 2013. godine protivzakonito imenovala Martu Takač za direktora „Vojvodinašuma” s obzirom na to da ona nije podnela u zakonskom roku svu dokumentaciju koja je zatražena javnim konkursom. Tužbu protiv rešenja pokrajinske administracije podneo je Velibor Miletić, drugorangirani kandidat na konkursu za direktora „Vojvodinašuma” i nakon dve godine je dobio sud. Smena Marte Takač podigla je veliku prašinu na političkoj sceni Vojvodine i dodatno zaoštrila odnose između Lige socijaldemokrata Vojvodine i SVM-a. Lider SVM-a Ištvan Pastor je optužio LSV da stoji iza te smene, i poručio svojim koalicionim partnerima, Ligi i demokratama, da će napustiti koaliciju vladajuću u pokrajini ako se Marta Takač ne vrati na mesto direktora „Vojvodinašuma”. Jer, to mesto, kako je Pastor rekao, po koalicionom sporazumu pripada SVM-u. Marta Takač je kadar SVM-a i deset godina je na čelu „Vojvodinašuma”. – Pokrajinska vlada se ruga zakonu, sudu i zdravom razumu! – prokomentarisao je odluku Pokrajinske vlade novosadski advokat Vladimir Galić, koji je i poslanik Srpske napredne stranke u pokrajinskom parlamentu. – Zgrožen sam kao pravnik! LJudi, koji su na javnim funkcijama svesno i namerno krše zakon i bacili su sudsku odluku u blato. Na može koalicioni dogovor između stranaka menjati zakon, to je nedopustivo.
Pročitajte još:Vujić: „Počuču nisam samovoljno hapsio, već po naređenju“SAZNAJEMO: Počuča uhapšen u Novorusiji!
Po Zakonu o javnim preduzećima, Marta Takač nije mogla biti ponovo imenovana za v. d. direktora „Vojvodinašuma” jer je već bila dva puta v. d. direktora tog javnog preduzeća. A član 42 tog zakona navodi: „Organ nadležan za imenovanje direktora javnog preduzeća iz člana 21 ovog zakona imenuje vršioca dužnosti direktora u sledećim slučajevima: ukoliko direktoru prestane mandat zbog isteka perioda na koji je imenovan, zbog podnošenja ostavke ili u slučaju razrešenja pre isteka mandata; ukoliko bude doneto rešenje o suspenziji direktora; u slučaju smrti ili gubitka poslovne sposobnosti direktora. Vršilac dužnosti može biti imenovan na period koji nije duži od šest meseci. U naročitim slučajevima, radi sprečavanja nastanka materijalne štete, organ nadležan za imenovanje direktora javnog preduzeća može doneti odluku o imenovanju vršioca dužnosti direktora na još jedan period od šest meseci”. S druge strane, odluku Pokrajinske vlade pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju Branislav Bugarski smatra ispravnom: – Na Martu Takač je bačeno drvlje i kamenje, a ona veoma uspešno vodi „Vojvodinašume” – rekao je Bugarski– To preduzeće je prošle godine ostvarilo dobit od 66 miliona dinara. Neka direktor „Srbijašuma” dođe kod nje u goste da prepiše recept uspeha. Izvor: Dnevnik.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA