Najnovije

Opšta mobilizacija u Jemenu, američki marinci beže iz zemlje

SANA - Revolucionarni komitet Jemena je objavio opštu mobilizaciju za borbu protiv terorizma u toj zemlji i potvrdio nužnost sučeljavanja s terorizmom.
Revolucionarni komitet Jemena (Foto: voice-yemen.com)

Revolucionarni komitet Jemena (Foto: voice-yemen.com)

Prema izveštaju libanskog tv kanala El-Mejadin, Vrhovni revolucionarni komitet Jemena je održao zajedniču sednicu sa Vrhovnim komitetom za bezbednost te zemlje u Sani, glavnom gradu Jemena. Na toj sednici analizirani su događaji od prethodnog dana u Sani: masakar civila u džamiji, napadi na vladine institucije i vojne baze koje sada drže hutski narodni komiteti. Nakon ovog zasedanja, objavljeno je ratno stanje u Jemenu. Vrhovni komitet je saopštio da je, s obzirom na nužnost potpune pribranosti usled stranih zavera protiv Jemena i neophodnost zaštite stanovništva od zločina terorističkih grupa,  proglašena i opšta mobilizacija u Jemenu. Komitet je pozvao dva odeljenja, 2vojno i bezbednosno, da "deluju u skaldu sa svojim obavezama prema jemenskom narodu u ovom perfidnom ratu".

Evakuacija marinaca

Sjedinjene Države pokrenule su akciju evakuacije preostalih pripadnika jedinice za specijalne operacije iz Jemena, usled pogoršanja bezbednosne situacije u toj zemlji. Televizijska mreža Si-En-En, pozivajući se na svoje izvore, javlja da su vojnici, koji su učestvovali u antiterorističkim operacijama protiv Al-Kaide i drugih grupacija, poslednje preostale američke oružane snage u Jemenu. SAD su prošlog meseca zatvorile svoju ambasadu u Sani nakon što su pobunjenici iz redova Hutija preuzeli kontrolu nad prestonicom Jemena. Juče su bombaši samoubice u napadu na džamije šiitskih Huta u Sani ubili najmanje 142 osobe. Odgovornost za napade preuzeli su džihadisti iz Islamske države.
Pročitajte još:
Izvor: Agencije

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA