Najnovije

Policija nije uspela da ih spreči: Uprkos zabrani Šešelj okupio radikale ispred Generalštaba

BEOGRAD - Nekoliko stotina pristalica Srpske radikalne stranke (SRS) koji su se danas okupili ispred zgrade nekadašnjeg Generalštaba u Beogradu obeležavajući 16. godišnjicu početka NATO bombardovanja spalilo je zastave NATO, Evropske unije, SAD i Kosova.
Foto: Pravda

Foto: Pravda

Obraćajući se okupljenima, lider radikala Vojislav Šešelj kazao je da Srbija nikad ne sme da postane članica NATO, niti Evropske unije, iako "izdajnički režim (premijera Srbije) Aleksandra Vučića radi na tome". "Hteli smo simbolično da ovim skupom obeležimo početak agresije, a režim je taj skup zabranio. Vučićev režim je kao krezuba veštica, rado bi ujela, ali nema zube, zato danas ni nema policajaca, a bili smo spremni da nas hapse i batinaju", rekao je Šešelj. Kako je ocenio, svaki režim u Srbiji od petog oktobra 2000. godine predstavljao je "NATO pešadiju koja je pljačkala zemlju, a kada je njima nestalo snage nato je poslao izdajnike naprednjake da dovrše ono što je započelo bombardovanje". Učesnici skupa koji su nosili zastave Srbije i Srpske radikalne stranke, prošetali su se do Trga republike gde su završili skup. Skup nije obezbeđivala policija, a saobraćaj u centru grada se normalno odvija. Napad na Jugoslaviju počeo je 24. marta 1999. godine, nešto pre 20 časova. Napadi su trajali 11 nedelja i u njima je poginulo između 1.200 i 2.500 ljudi. Grupa ekonomista G17 materijalnu štetu je procenila na 29,6 milijardi dolara, mada po nekim procenama ona ide čak do 100 milijardi. Bombardovanje Jugoslavije okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Dan ranije, predstavnici Vojske Jugoslavije i NATO potpisali su u Kumanovu Vojno-tehnički sporazum, kojim je precizirano povlačenje snaga VJ sa Kosova i ulazak u pokrajinu međunarodnih vojnih snaga.
Pročitajte još:SAD provociraju Putina da upotrebi vojskuPOSLEDNJI LET DUHA MISURIJA: Evo kako je B2 oboren 1999. nad Srbijom, 250. raketna nije praštala
Izvor: Beta

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA