Najnovije

Ruske strateške raketne podmornice ponovo patroliraju svetskim okeanima

Komadant ruske ratne flote – admiral Viktor Čirkov – izjavio je da njegove strateške i višenamenske atomske podmornice jedan i po put češće patroliraju svetskim okeanima nego ranije.
Foto: topwar.ru

Foto: topwar.ru

Istovremeno je naglasio: „Prisustvo naših podmornica u Svetskom okeanu nalazi se na nivou koji garantuje bezbednost Rusije. Od januara 2014. do marta 2015. godine intenzivnost izlazaka naših podmornica na bojevu službu povećana je bezmalo za 50 odsto u odnosu na 2013. godinu”. Predsednik kluba ruskih pomoraca, Igor Kurdin admiralove reči je prokomentarisao ovako: „Naši verovatni protivnici sve te aktivnosti brižljivo prate. Da admiral Čirkov kaže bilo šta što ne odgovara realnosti, odmah bi neka Psaki iza okeana izjavila: „Rusko vojno rukovodstvo pokušava da nas dovede u zabludu. Oni nemaju toliko podmornica i ništa ne mogu”. Doduše, možda bi Psaki i odćutala, ali verujte – Amerikanci pažljivo prate kretanje naših podmornica”. Ruske podmornice naročito brinu Pentagon jer su praktično neulovljive dok su van svojih baza. Kurdin naglašava da bi čak i samo jedna jedina nuklearna podmornica sakrivena ispod Arktičkog leda bila dovoljna da nanese uzvratni udar po teritoriji SAD. Čak i u slučaju kad bi Amerikanci prethodno, hipotetički, uspeli da unište sve ruske šahtne rakete, strateške bombardere i ratne brodove. Ruska ratna flota trenutno raspolaže sa 15 podvodnih raketnih strateških razarača. Šest od njih su podmornice klase 667 BDRM „Delfin”. Tačnije, trenutno plovi pet, a šesti – „Tula” – je na remontu i „dubinskoj modernizaciji”. Podmornice ove klase već istiskuju i do 2019. godine će potpuno potisnuti podmornice klase 955 „Borej” koje su opremljene interkontinentalnim balističkim raketama „Bulava”. Do 2020, Rusija će imati ukupno deset takvih podmornica. Od ukupno 15 strateških podmornica, Rusija deset drži u sastavu svoje Severne flote, a pet u sastavu Tihookeanske flote. Rusija godinama nakon raspada SSSR nije u svetskim okeanima imala nijednu jedinu podmornicu, a danas njima stalno krstare najmanje dve do tri strateške. Svaka od njih nosi po 16 balističkih nuklearnih raketa. Kako tvrdi moskovski vojni ekspert Mihail Nenašev, to nije sve: „Istovremeno se u morima i okeanima može nalaziti i 7-10 naših atomskih podmornica – strateških višenamenskih i „dizelašica”.
Pročitajte još:TOPLO-HLADNO: Napredak u pregovorima sa Iranom, uz zaoštravanje retorike i gomilanje ratne mornariceRusija bi mogla da podrži tužbu Srbije za odštetu od NATO-a
Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA