Najnovije

Amerikancima je prioritet da spreče zbližavanje Nemačke i Rusije

MOSKVA- Prededsednik američke privatne obaveštajno-analitičke kompanije Stratfor, koja sarađuje i sa CIA, DŽordž Fridman istupio je sa analizom „Evropa: konflikt neminovan?“.
SAD (Foto: americantravel.dk)

SAD (Foto: americantravel.dk)

U njemu je Fridman istakao da je cilj američkih vlasti da geopolitički preduhitre i ponize Rusiju, piše portal Russia Insider. Pri tom, prvi čovek Stratfor smatra da Vašington decenijama čini sve da onemogući savez Rusije i Nemačke. U analitičkom članku se ističe da se Bela kuća upravo zato toliko trudi da proširi svoj uticaj u Ukrajini i drugim zemljama koje se graniče sa Rusijom, stvarajući time oko nje „sanitarni kordon“ koji sprečava zbližavanje s Evropom. „Nemačka je u Evropi praktično glavni oponent Rusije u ukrajinskoj krizi, u svakom slučaju, dok je kancelar Angela Merkel. Generalno, Amerikanci su, naravno, veoma zabrinuti zbog strateških mogućnosti saveza Rusije i Nemačke. Zato što finansijski kapital Nemačke, njene tehnološke rezerve, to jest nauka i industrija, mogu da se ujedine s ljudskim i prirodnim resursima Ruske Federacije. To bi bila „država“ jača i od Sjedinjenih Država“ - rekao je u programu radija Sputnik direktor Naučno-istraživačkog instituta za političku sociologiju Vjačeslav Smirnov. Fridman u svom izveštaju piše da bi SAD mogle da se odluče i na isporučivanje oružja Ukrajini. Pri tom, Vašington deluje van okvira NATO - jer bilo koja članica alijanse može da stavi veto na takvu odluku. Fridmanova otkrovenja objašnjavaju zašto se američki političari stalno trude da okrenu Nemačku protiv Rusije i u ukrajinskom pitanju, smatra poslanik Evropskog parlamenta iz Austrije Evald Štadler. On je u intervjuu iranskoj televiziji Press TV izjavio da Sjedinjene Države pokušavaju da ubede nemačke političare da rade u korist SAD i da se konfrontiraju sa Rusijom.
Pročitajte još:PROLUPAO: Obama predsednika Avganistana dva puta nazvao pogrešnim imenomRusija: Savet bezbednosti upozorio da Amerika sprema ukrajinski scenario!
„SAD će imati mnogo problema ako Nemačka s njenim naprednim tehnologijama, ekonomskim i finansijskim resursima počne da tesno sarađuje s Rusijom koja ima ogromne zalihe sirovina. Fridman je jasno stavio do znanja zašto je spoljna politika SAD usmerena na miniranje saradnje RF i SRN. To takođe objašnjava zašto američki političari stalno pokušavaju da okrenu Nemačku protiv Rusije u ukrajinskom pitanju“ - rekao je evropski poslanik u programu Press TV. Pored toga, Štadler je istakao da sadašnja poitika koju sprovodi Angela Merkel nije u skladu s interesima stanovnika Nemačke. „Angela Merkel sprovodi politiku tesne saradnje sa SAD. Smatram da je ta politika u skladu s interesima Vašingtona i da se kosi s interesima samih Nemaca. Vreme je da nemački birači saznaju da ih koriste radi ostvarivanja interesa SAD i konfrontacije sa RF“ - kazao je on. On se posebno osvrnuo na to da je bivši nemački kancelar Gerhard Šreder pokušao da učini SRN nezavisnijom od SAD i da tešnje sarađuje sa RF, što je dovelo do kraja njegove političke karijere. Štadler je naglasio da kraj Šredervoe karijere možda ima veze i s tim što „Sjedinjene Države imaju veliki uticaj u nemačkim sredstvima javnog informisanja“. Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA