Najnovije

BEZOBRAZLUK: Papa kanonizuje Stepinca, a onda ide u Jasenovac!?

BEOGRAD - Proces proglašenja Alojzija Stepinca za svetitelja mogao bi da bude završen već u junu, a kanonizaciju kontroverznog kardinala predvodiće papa Franjo, koji bi trebalo na ljeto da poseti Hrvatsku, navode u komentaru Večernje novosti.
Papa Franja (Foto: Flickr)

Papa Franja (Foto: Flickr)

Poglavar Rimokatoličke crkve, kako se nezvanično govori u Zagrebu, mogao bi tom prilikom da poseti i Jasenovac i pokloni se stradalima u tzv. NDH. To bi bio ustupak Srpskoj pravoslavnoj crkvi, koja papin naklon srpskim i drugim žrtvama postavlja kao uslov za buduću posetu Srbiji. Iako se Vatikan zvanično ne izjašnjava o nezvaničnom planu posete o kome uveliko spekulišu hrvatski mediji, mnogo je pokazatelja da se priprema upravo ovakav scenario. Na to ukazuje i najava posete hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović Vatikanu. Ona bi sa papom Franjom trebalo da se susretne u maju, kada bi mu uručila i formalni poziv da posjeti Hrvatsku. Vatikan, svestan i negativnih konotacija Stepinčevog proglašenja za svetitelja, želeo bi da napravi određeni balans, čime se neformalno obrazlaže mogućnost papinog dolaska u Jasenovac. Termin zasad nije poznat, ali se procenjuje da će poseta najverovatnije uslediti posle posete Bosni i Hercegovini, zakazane za 6. jun. Zaustavljanje procesa proglašenja Stepinca svetim pokazalo se kao nemoguća misija za SPC i sasvim je jasno da je papa odlučio da odobri njegovu kanonizaciju. Važan zadatak za Vatikan, međutim, jeste dobra priprema terena za ovaj potez, jer je Svetoj stolici važno da ostane u dobrim odnosima sa Patrijaršijom u Beogradu. Papa u tom kontekstu namerava da uskoro poseti Srbiju, pa i Rusiju, koja se smatra nepremostivim bedemom za Rimsku kuriju. Mogućnost da se papa konačno pokloni srpskim žrtvama, u Srpskoj patrijaršiji zvanično ne komentarišu, kao ni razvoj događaja oko Stepinčeve kanonizacije. Primetno je, međutim, svojevrsno ignorisanje ovog pitanja u vrhu SPC, pa čak i među vladikama čije su eparhije u Hrvatskoj. – Patrijarh Irinej nekoliko puta je ponovio da bi proglašenje Stepinca za svetitelja bila fleka za Rimokatoličku crkvu. Ništa se, u međuvremenu, nije dogodilo da bi taj stav bio promenjen – kratko je rečeno u vrhu SPC, gde podsećaju i na upadljiv stav novog mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija, koji kanonizaciju smatra unutrašnjim pitanjem Rimokatoličke crkve.
Pročitajte još:LUDILO: Ministar odbrane Finske strepi od uvođenja ruskog jezika u školeVOJVODA OTKRIO TAJNU: Raste mi nos, a raste mi i ponos!HRVATI I KINEZI SNIMAJU NOVOG „VALTERA“! Ko će naslediti Batu Živojinovića?!
Vladajući stav episkopata SPC jeste da je o Stepincu proteklih godina uglavnom sve rečeno, ali i da ne treba insistirati na konfliktu sa katolicima. Ovo pitanje bilo je u središtu pažnje javnosti jula prošle godine, kada je patrijarh Irinej preko šefa vatikanske diplomatije Dominika Mambertija papi uputio pismo u kome je obrazložio stav da kardinal ne bi trebalo da se nađe u društvu svetaca. Slanje ovog pisma nije nikada potvrđeno. Na isti način komentarisan je i nezvanični poziv pape patrijarhu Irineju da poseti Vatikan, s tim što je u SPC ova mogućnost zasad isključena. Uskoro se očekuje i smena onih hrvatskih biskupa koji su do sada pokazivali krajnji konzervatizam, koji je često prelazio crkvene granice i zadirao u politiku. Odlaskom stare garde hrvatskih biskupa, smatra Vatikan, otvorio bi se mnogo veći manevarski prostor ne samo u crkvi u Hrvatskoj, već i u odnosu na druge verske zajednice. Papa Franjo do sada je, jasno osudivši fašizam, pokazao nedvosmislen stav prema prošlosti. U tom smislu njegov mogući dolazak u Jasenovac ne bi bio posebno iznenađenje, pogotovo što se očekuje da će i u BiH poslati jasne poruke usmerene na mržnju, netoleranciju i sve što je dovelo do masovnih zločina na ovim prostorima. Izvor: Večernje Novosti / RTRS / Iskra

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA