Najnovije

Do besplatnih udžbenika spornim prikupljanjem podataka

Otkako je Ministarstvo prosvete najavilo da će od naredne školske godine deca samohranih roditelja, iz hraniteljskih porodica i domova za nezbrinutu decu, iz porodica s oba nezaposlena roditelja i drugi učenici iz materijalno ugroženih porodica, dobijati besplatne udžbenike od države, problemi se samo nižu.
Muke oko udžbenika (Foto: zavod.co.rs)

Muke oko udžbenika (Foto: zavod.co.rs)

Naime, odluka Ministarstva da skreše buyetsku podelu udžbenika zatekla je i izdavače i profesore, jer su mnogi pohitali s poručivanjem knjiga za narednu godinu. Ministarstvo je zato početkom meseca apelovalo na škole, nastavnike i direktore da do kraja marta sačekaju s postupkom nabavke udžbenika. Do tada je naime zacrtan rok do kojeg će se u svim školama napraviti spiskovi učenika koji imaju pravo na besplatne udžbenike. Sada je, međutim, nastao novi problem. Kako je istakao poverenik za informacije od javnog značaja, posle više prijava građana u vezi s obradom podataka o ličnosti učenika i drugih lica u postupku dodele besplatnih udžbenika, izvršen je nadzor nad sprovođenjem i izvršavanjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Utvrđeno je, kaže Rodoljub Šabić, da podatke o ličnosti pribavlja i obrađuje oko 1.200 osnovnih škola koristeći za to obrazac koji im je dostavilo Ministarstvo pod nazivom “Projekat besplatni udžbenici - prijavni obrazac”, a da način pribavljanja podataka nije u skladu sa zakonom. Naime, prema ovom obrascu, direktorima je dato uputstvo da od roditelja i staratelja traže potvrde i fotokopije dokumenata, na koje Ministarstvo nema pravo uvida. Reč je o fotokopijama lične karte ili zdravstvene knjižice, kao i dokumentaciji u vezi s nekim posebnim kategorijama - uverenja nadležnih institucija o radnom stažu ili visini primanja koja se odnose na kategorije roditelja borca, vojnog invalida ili onih koji imaju status raseljenog ili prognanog lica. Osim toga, neki roditelji prilagali su i fotokopije medicinske dokumentacije o teško bolesnom članu porodice. Kako je istakao Poverenik, za “utvrđivanje identiteta” nikako ne može da se podrazumeva pribavljanje i zadržavanje fotokopije lične karte, a nije u skladu sa zakonom ni pribavljanje fotokopije zdravstvene knjižice, jer se obrađuju podaci koji se vode u matičnoj evidenciji RFZO, a čija je obrada dozvoljena samo za potrebe zdravstvenog osiguranja. Isto važi i za pribavljanje “medicinske dokumentacije” o bolesti člana porodice, dodaje Poverenik. Ministarstvo zdravlja potvrdilo je navode Poverenika i postupilo po nalogu ove institucije. Direktori svih osnovnih škola obavešteni su da je potrebno da obustave dalje prikupljanje nekih podataka od roditelja ili staratelja, odnosno dokumenata koje je Poverenik u svom dopisu označio. Takođe, resorno ministarstvo ističe da ne prikuplja te podatke, već to čine škole, a Ministarstvo ih dobija u statističkom obliku. U dopisu prosleđenom direktorima škola istaknuto je da već prikupljena dokumenta na odgovarajući način izbrišu, odnosno unište.
Pročitajte još:LAZANSKI: Zašto i kako sada Rumuni misle da će im Putin poverovati?Dveri, DSS i SRS zajedno protiv NATO Vlade Srbije u Kosovskoj Mitrovici
Izvor: Dnevnik

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA