Najnovije

MADRID ĆUTI NA NASILJE: "Referendum nije uspeo. Glasala su i deca. Nema smisla nastaviti ovu farsu"

Potpredsednica španske vlade Soraja Saens de Santamarija izjavila je danas da država u Kataloniji, gde se danas održava referendum o nezavisnosti koji Madrid smatra nezakonitim, postupa "odlučno i srazmerno".

Neredi u Španiji (Foto: Jutjub)

- S obzirom na to da nije u skladu s našom vladavinom prava, to glasanje nije smelo da se održi - rekla je ona u izjavi medijima, prenosi španski list "El Pais".
- Nema smisla nastaviti ovu farsu. To nigde ne vodi - rekla je.
Regionalna vlada, istakla je ona, nije imala elemente za proces "sa zagarantovanom neutralnošću" pri čemu, kako je navela, koristi "decu i starije osobe bez ograničenja".
- Španija je čvrsta i snažna demokratska zemlja u kojoj su prava i obaveze građana iznad želja njihovih lidera - naglasila je Santamarija.
- Pudždemon i njegov tim su jedini odgovorni za sve što se dešava danas i za sve što može da se desi ako ne okončaju ovu farsu - rekao je predstavnik španske vlade za Kataloniju Enrik Miljo, prenosi AFP.
On je istovremeno konstatovao da bezbednosne snage postupaju "profesionalno" kako bi primenile sudsku odluku o zatvaranju birališta u Kataloniji. Prema njegovim rečima, bezbednosne snage "deluju proporcionalno" i njihov cilj je birački materijal, a ne ljudi. Miljo je rekao da "današnji dogadjaji u Kataloniji nikad ne mogu da budu predstavljeni kao referendum ili nešto slično", navodi AP.
Agencija podseća da je španska policija upotrebila gumene metke protiv demonstranata u Kataloniji. Sa druge strane, katalonska vlada osudila je postupke policije nazivajući ih "represijom" i pozvala Milja da podnese ostavku zbog toga.
Najmanje 330 građana povređeno je u sukobima sa policijom u Barseloni, saopštila je Katalonska služba za hitne situacije, dok Ministarstvo unutrašnjih poslova Španije saopštava da je do 13.00 časova povređeno najmanje 11 policajaca, javlja "El Pais".
Katalonski lider Karles Pudždemon izjavio je da je španska nacionalna policija upotrebila "neopravdano nasilje" protiv ljudi u Barseloni, koji su želeli da glasaju na referendumu o nezavisnosti, koji je zabranio Madrid.
- Neopravdano korišćenje sile od strane španske države, koja je i iracionalno i neodgovorno, neće zaustaviti katalanski narod -rekao je Pudždemon reagujući na upotrebu gumenih metaka protiv demonstranata ispred glasačkih mesta u Barseloni.
Katalonska vlada osudila je postupke policije nazivajući ih "represijom" i pozvala predstavnika španske vlade za Kataloniju Enrika Milja, koji je konstatovao da bezbednosne snage postupaju "profesionalno" kako bi primenile sudsku odluku o zatvaranju birališta u Kataloniji, da podnese ostavku zbog toga.
Pogledajte OVDE sve o neredima u Kataloniji.
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Neredi na ulicama Barselone.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA