Najnovije

Verbić: Sramna odluka da se ne drže pripreme za malu maturu

Ministar prosvete Srđan Verbić ocenio je kao sramnu odluku članova Unije sindikata prosvetnih radnika da u okviru radikalizacije štrajka ne drže pripreme dece za malu maturu.
Srđan Verbić (Foto: JuTjub printskrin)

Srđan Verbić (Foto: JuTjub printskrin)

"Međutim, moramo da završimo školsku godinu na najbolji mogući način i da omogućimo nastavak školovanja", rekao je ministar novinarima na sastanku u Uniji poslodavaca, gde se raspravljalo o planu upisa u srednje škole, prenosi Tanjug. Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije pozvala je juče ministra prosvete da razmotri trenutnu situaciju u školama, uz otpočinjanje konstruktivnih pregovora i najavila tužbe protiv direktora škola koji su, kako kažu, sledili "nezakonitu naredbu Ministarstva prosvete i nastavnicima u štrajku smanjili platu". Unija je jedan od dva sindikata koji su u štrajku duže od četiri meseca, a iz te asocijacije poručuju da nastavnici u štrajku više neće držati dopunsku i dodatnu nastavu, pripreme za takmičenja i malu maturu. "Nastavnici nisu u obavezi da učestvuju u radu u stručnim organima škole, rukovođenju stručnim aktivom, da izvode dodatni obrazovno-vaspitni rad sa učenicima, dopunsku nastavu, pripremnu nastavu, društvene i slobodne aktivnosti, pripremu učenika za takmičenja, naveli su iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije. Sindikat je, takođe, napomenuo da nastavnici ne moraju da učestuju u realizaciji ekskurzije učenika, da obavljaju poslove u vezi sa stručnim usavršavanjem, mentorskim radom, radom sa roditeljima, društveno-korisnim radom i sportskim aktivnostima sa učenicima. U uputstvu članovima sindikata se dodaje da nastavnici nemaju obavezu da se angažuju u realizaciji sportskih, rekreativnih i kulturnih aktivnosti učenika, u poslovima pripreme za obrazovno-vaspitni rad, poslovima u vezi sa unapređivanjem obrazovno-vaspitnih aktivnosti i ostvarivanjem stručno-pedagoških aktivnosti škole. Osim Unije, u štrajku koji traje peti mesec, je i Sindikat radnika u prosveti Srbije.
Pročitajte još:Do besplatnih udžbenika spornim prikupljanjem podatakaKOLATERALNA ŠTETA: 37.000 malignih tumora godišnje!
Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA