Najnovije

5 razloga da češće uživate u rotkvicama

Ove male prolećne kuglice ljutkastog ukusa i crvene boje velike su saveznice zdravlja, i trebalo bi ih jesti dokle god su dostupne u prodavnicama.
Rotkvice su pune zdravlja (Foto: pixabay.com)

Rotkvice su pune zdravlja (Foto: pixabay.com)

1. Zaštitnica tela

Rotkvica u doslovnom prevodu označava kultivisani kupus, a potiče iz Azije gde se uzgajala i brala još pre 3000 godina. Crvena boja rotkvice potiče od pigmenta antocijana. Ova materija je snažan antioksidans koji čuva telesne ćelije od raspadanja i garantuje zdravlje celog tela.

2. Podstiče probavu

LJutkasti ukus rotkvice podstiče lučenje želudačnih sokova, zbog čega se obično služi u obliku salata ili napitaka, odnosno kao aperitiv koji otvara apetit. Uz to pokreće probavu i rad creva, a posebno se preporučuje osobama koje imaju problema s tvrdom stolicom.

3. Saveznica fit forme

U sto grama rotkvica nalazi se tek 16 kalorija jer većinu sastava čini voda. Ne čudi onda što u ovoj ljutkastoj namirnici možete uživati bez griže savesti čak i ako držite dijetu. Ovo povrće je odličan izvor vitamina C, dijetalnih vlakana, kalijuma i folata, koji daju energiju i jačaju imunitet organizma.

4. Antibakterijsko „oružje“

Sok od sveže rotkvice cedile su još naše bake za lečenje žuči, a pokazao se posebno korisnim u izlučivanju sluzi iz disajnih organa tokom sezonskih bolesti, bronhitisa i gripa. Neki stručnjaci tvrde da je, uz njena antibakterijska svojstva, i moćno oružje protiv kašlja i glavobolja.

5. Čuvar jetre

Rotkvica sadrži materije koje neutralizuju bilirubin u jetri zbog čega se nameće kao odlično sredstvo u borbi protiv žutice. Uz to je odlična namirnica za podsticanje prolećne detoksikacije – bez obzira jedete li je sirovu, od nje cedite sok ili dodajte nekim kompleksnim napicima za čišćenje organizma od nakupljenih toksina.

Oprez:

Zbog ljutine povrća pojačano uživanje u rotkvicama ne preporučuje se osobama koje imaju osetljivu želudačnu sluznicu i bolesti poput čira, probleme sa crevima, niti bubrežnim bolesnicima.
Pročitajte još:KRIK FETUSA U STOMAKU: Mama, molim te prekini da pušiš! (VIDEO)Meso koje jedemo puno je antibiotika
Izvor: Punkufer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA