Najnovije

Mogerini dolazi da otkoči zastoj oko Zajednice

BRISEL - Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini danas će doputovati u Prištinu, a u petak u Beograd da u susretu s čelnicima vlasti Srbije i Kosova podstakne dijalog dve strane i vidi kako premostiti zastoj oko statuta Zajednice srpskih opština.
Frederika Mogerini (Foto: Vikipedija)

Frederika Mogerini (Foto: Vikipedija)

To su agenciji Beta rekli evropski diplomatski izvori u Briselu, a u zvaničnom saopštenju o poseti je visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU rekla da će "razgovarati o sledećim koracima Srbije i Kosova na evropskom putu". Mogerini je takođe istakla da će, prilikom ove prve posete Prištini i Beogradu otkako je preuzela dužnost visoke predstavnice EU, razmeniti mišljenje "o primeni postignutih dogovora u dijalogu uz usluge dobre volje EU u cilju normalizacije odnosa" dve strane. Mogerini je nedavno naglasila da pridaje veliki značaj dijalogu Beograd-Priština, koji je prema upućenim diplomatskim izvorima u Briselu, zakočen različitim gledanjima dve strane o tome kakav statut treba da ima Zajednica srpskih opština. Vlasti u Prištini zahtevaju da Zajednica srpskih opština bude potpuno uklopljena u tzv. kosovske zakone i član Sporazuma Beograd-Priština o toj Zajednici tumače tako da praktično ne bi bilo nikakvih izvršnih ovlašćenja za ovo ključno važno institucionalno povezivanje srpskih opština na Kosovu. Srpska strana smatra da su izvršna ovlašćenja bitna tačka dogovorena u Sporazumu Beograd-Priština, a vlasti kosovskih Albanaca zasad ne žele da prihvate da srpske opštine u Zajednici za svoje nadležnosti dobijaju sredstva iz budžeta Kosova. Spor postoji i oko rešenja za sredstva koje vlada u Beogradu daje za rad bolnica i škola u opštinama sa srpskim življem na Kosovu. Zvaničnici u okruženju visoke predstavnice Mogerini nisu želeli da komentarišu izglede da se u neko dogledno vreme nastavi dijalog. Evropski diplomatski izvori navode da bi EU bila naklonjena tome da se rešenje za statut Zajednice srpskih opština nađe u prvo vreme tako što bi se naznačilo da se Zajednica uklapa u tzv. kosovske zakone, pa da se naknadno dogovorom dođe do trajnog rešenja. To srpska strana ne želi da prihvati, jer nema garancija da će se dogovorom doći naknadno do takvog rešenja, a smatra da je jedino uputno da se pravo rešenje za statut i ovlašćenja Zajednice srpskih opština odmah sad utanači dogovorom Beograda i Prištine uz podršku EU. Visoka predstavnica Mogerini je u saopštenju uoči odlaska u Beograd i Prištinu takođe podvukla da su "i Srbija i Kosovo, posle izbora prošle godine, suočeni s važnim izazovima, naročito kad su u pitanju ekonomske, socijalne i političke reforme koje odgovaraju očekivanjima naroda, uključujući okvire daljih koraka ka sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa dve strane". Federika Mogerini će u Prištini, prema saopštenju, razgovarati s predsednicom Kosova Atifete Jahjagom, premijerom Isom Mustafom, šefom diplomatije Hašimom Tačijem i predstavnicima srpske zajednice na Kosovu i održati predavanje u Nacionalnoj biblioteci. U Beogradu će se visoka predstavnica EU sastati s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom Aleksandrom Vučićem i šefom diplomatije Ivicom Dačićem, a održaće takođe govor na Univerzitet u Beogradu.
Pročitajte još:Kusturica: U saradnji sa Zapadom ništa do danas nije urađeno u korist SrbijeLegija: Marković mi naložio da likvidiram ubice Ćuruvije!
Izvor: Beta

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA