Najnovije

Možete li da pretpostavite šta će se spremati u kuhinji budućnosti?

Globalni problem čovečanstva već godinama unazad je hrana. Sve više ljudi na planeti gladuje, a sudeći prema podacima o stopi naseljenosti, izgleda da će to biti sve veći problem, jer se predviđa da će do 2050. godine na Zemlji živeti oko devet milijardi ljudi. Stručnjaci izgleda imaju rešenje za ovo. Pitanje je samo koliko nam se ono dopada?
Skoro kao kokice: prženi mravi (Foto: Vikipedija)

Skoro kao kokice: prženi mravi (Foto: Vikipedija)

Entomofagija, ili prehrana insektima bi mogla da bude naša budućnost. Za to postoje brojni opravdavajući razlozi, koje je već oko 2 milijarde ljudi na svetu, koji ih konzumiraju, prepoznalo. Insekti su bogati proteinima i esencijalnim mikronutrijentima, kao što su gvožđe i cink. Ono što, takođe, ide na ruku onima koji bi ih “gajili”, jeste činjenica da zauzimaju daleko manje prostora od krava, svinja, ovaca i živine kao i da emituju niži nivo gasova koji stvaraju efekat staklene bašte. Neke vrste insekata su otporne na sušu, pa im treba manje vode nego stoci koja se sada gaji. To što, iako mali rastom, daju 12 puta više proteina po kilogramu, od velike stoke, dovoljan je razlog da se uvedu u ishranu. Na dosadašnjoj listi jestivih insekata ima ih 1.900, a taj broj se gotovo svakodnevno uvećava. Tako se u Japanu jedu larve žute ose, zrikavci su cenjeni u Malaviju, dok se na Tajlandu jede jedna vrsta mrava. Omiljena hrana u mnogim afričkim zemljama su termiti koji se jedu na više načina. Najčešće se prže, dime, kuvaju na pari, ili suše na suncu, pa melju u prah. U jelovnicima nekih zemalja su poslednjih godina uvršćeni “specijalitete od insekata”. U Australiji se može probati slatko-kiseli med koji proizvodi jedna vrsta mrava, kao i larve tog insekta koje imaju ukus svežih pečuraka i tope se u ustima. U Ugandi se goste sa kraljicom termita, malo podgojenom, tako da liči na kobasicu, dok u Meksiku jedu eskamole, dezert napravljen od jaja pustinjskog mrava, koje imaju kremast ukus i aromu plavog sira. Ako znamo sve ovo, šta nas to sprečava da počnemo da jedemo insekte? Prva stvar, koju su i dokazala brojna ispitivanja javnog mnenja, jeste to što se većini ljudi insekti gade, a sama pomisao na njih im izaziva mučninu. Drugi problem je na nivou država i tiče se zakonske regulative. Onima koji bi se bavili gajenjem insekata za ishranu ljudi, ali i životinja, zakon zabranjuje da ih prehranjuju stajskim đubrivom, ili bilo kojim drugim otpadnim materijalom. A znajući gde se muve skupljaju, onda ovo stvarno može da bude prepreka! Industrija hrane napravljene od insekata je još uvek u povoju. Kada i da li će doći vreme da jedemo grickalice napravljene od brašna neke bube, ili naručujemo pečene zrikavce u kioscima brze hrane, ostaje nam da vidimo.
Pročitajte još:
Izvor: wannabemagazine.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA