Najnovije

Rijad uskoro šalje ambasadora u Beograd

Poslednje pripreme za dolazak ambasadora Saudijske Arabije u Srbiju privode se kraju i samo je pitanje dana kada će Rijad imati svog diplomatskog predstavnika u Beogradu, kaže Rasim LJajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija.
Panorama Riada (Foto: su.wikipedia.org )

Panorama Riada (Foto: su.wikipedia.org )

Diplomatski odnosi s ovom zemljom, podsetimo, uspostavljeni su u aprilu 2013. godine. To je, inače, bila jedina država s kojom Srbija nikada nije imala diplomatske odnose. Zanimljivo je da diplomatski odnosi s Rijadom nisu postojali ni za vreme Josipa Broza jer je opštepoznato da ova zemlja ne sarađuje s komunističkim državama. Nije bilo nimalo lako uspostaviti diplomatske odnose sa Saudijskom Arabijom, pre svega zbog rata u Bosni i Hercegovini. Ministar LJajić je više puta odlazio u Rijad, poslednji put u novembru prošle godine. Srbija je prošle godine otvorila ambasadu u Rijadu i za sada tamo imamo otpravnika poslova. Diplomatski odnosi s Katarom, da podsetimo, uspostavljeni su 1989. godine, ali Srbija nikada nije imala ambasadu u Dohi, već je ta država na nerezidencijalnoj osnovi pokrivana preko srpske ambasade u Kuvajtu. – Saudijska Arabija je ekonomski najjača, a demografski najbrojnija zemlja u Golfskom zalivu. Dogovorili smo izvoz prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda iz Srbije i uspostavili kontakt s njihovom najvećom državnom kompanijom „Salik”, koja se bavi uvozom poljoprivrednih proizvoda. Stavili su nas na spisak od 32 zemlje s kojima nameravaju da posluju, pošto sami ne mogu da proizvedu dovoljno hrane – objašnjava LJajić. Za najdalje mesec dana u Beograd bi, kako kaže LJajić, trebalo da dođe i ambasador Katara. Ova država je svoje diplomatsko predstavništvo otvorila 22. januara ove godine i ono se, za sada, nalazi u hotelu „Hajat”. Misijom, do dolaska ambasadora, rukovodi otpravnik poslova. I Saudijska Arabija i Katar, kako kaže ministar LJajić, veoma su zainteresovani za angažovanje većeg broja medicinskih radnika u svojim državama. Među arapskim državama Srbija je možda najbliskije odnose razvila sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koji imaju značajne investicije u našoj zemlji. Diplomatski odnosi uspostavljeni su 2007. godine, ali sve do 2013. Srbija nije imala ambasadu u toj zemlji, već su diplomatski odnosi Beograda i Abu Dabija funkcionisali na nerezidencijalnoj osnovi, preko ambasade Srbije u Kairu, odnosno Ambasade UAE u Rimu. Iako je prvi ambasador UAE stigao u Beograd u aprilu prošle godine, Srbija ni do danas nije imenovala šefa diplomatske misije u Abu Dabiju, već misijom rukovodi otpravnik poslova. Ove arapske monarhije, prema rečima Slobodana Jankovića iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu, među najvećim su saradnicima SAD i Velike Britanije na Bliskom istoku. – NJihovu zainteresovanost za Beograd trebalo bi shvatiti u širem međunarodnom kontekstu. Naime, one su spremne da s nama razvijaju dobre odnose jer Srbija ima odlične odnose s Velikom Britanijom i SAD. Beograd bi imao interes za saradnju s njima samo ukoliko bi oni zaista imali neko ulaganje ovde – ocenjuje Janković i dodaje da ne bi trebalo prenebregnuti ni činjenicu da je Saudijska Arabija glavni finansijer vehabijskog, odnosno salafističkog viđenja islama, i da te ideje širi po svetu, a u našim krajevima najpre na Kosovu i Metohiji.
Pročitajte još:Vučić: Značajan suficit na početku 2015,i dalje nemamo idejeSRS dobila odbornika u Mladenovcu: Povratak bivših radikala
Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA