Najnovije

Italija - prvi ekonomski partner Srbije

BEOGRAD - Italija je prvi ekonomski, ali i važan politički partner Srbije koji joj pruža punu podršku na putu ka EU i zalaže se za skoro otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja, glavna je poruka razgovora šefa italijanske diplomatije Paola Đentilonija i srpskih zvaničnicika.
Vlada Srbije (Foto: Vikipedija)

Vlada Srbije (Foto: Vikipedija)

"Italija poštuje sve što radi vlada premijera Aleksandra Vučića sprovođenjem ekonomskih reformi", rekao je Đentiloni u razgovoru sa srpskim premijerom i dodao da će italijanska vlada podržati skoro otvaranje pregovaračkih poglavlja u procesu pridruživanja Srbije EU. Zajednički je konstatovano da dve zemlje imaju odlične političke odnose, čemu doprinose redovni susreti njihovih zvaničnika, kao i zajednička sednica vlada koja će po četvrti put uskoro biti održana u Beogradu. "To je dobra osnova za dalje unapređenje ekonomske saradnje i trgovinske razmene, koja je prošle godine iznosila 3,6 milijardi evra", rekao je Vučić i naglasio da očekuje nove italijanske investicije, posebno u oblasti poljoprivede i prehrambene industrije. Đentiloni je ocenio da će učešće na svetskoj izložbi EKSPO 2015. u Milanu biti dobra prilika da se Srbija predstavi u Italiji na najbolji način. Nakon razgovora sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, Đentiloni je istakao da je Italija potpuno sigurna da proces evropskih integracija Srbije treba da ide korak napred i da postoje svi uslovi da EK u narednim mesecima donese odluku o otvaranju poglavlja. "Ne možemo da zadržavamo ovaj postupak (evropskih integracija) jer je Srbija preuzela obaveze i radi na njihovm ispunjavanju. Verujem da postoje svi uslovi da Evropska komisija u narednim mesecima donose odluku o otvaranju poglavlja", rekao je Đentiloni na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskim kolegom. On je ocenio da dve države imaju odlične političke i ekonomske odnose i najavio posetu predsednika Italije Serđa Matarele Beogradu za 25. maj. Italija, kako je dodao, ceni i to što je Beograd uradio u okviru dijaloga sa Prištinom kao i sva ostala pitanja koja se tiču evropskih integracija. Dačić je italijanskom kolegi preneo da su završeni skrininzi za sva poglavlja i da to znači da je Srbija spremna za otvaranje poglavlja. "Ovde je sada reč o političkoj proceni država članica da li postoje politički uslovi da se takva odluka donese. Nemačka smatra da se ne mogu otvoriti druga poglavlja dok se ne otvori poglavlje 35 koje je vezano za Kosovo", kazao je Dačić. Rekao je i da će Srbija ispunjavati sve što je potpisano u Briselskom sporazumu i svim onim što je predviđeno planom implementacije, ali da ne može biti odgovorna ako neko postavlja nove uslove. Govoreći o bilateralnim odnosima Dačić je istakao da je Italija prvi ekonomski partner Srbije ali i važan politički partner i izrazio zahvalnost Rimu za podršku Srbiji u procesu evropskih integracija.
Pročitajte još:Šarić: Nisam švercovao kokain – montirala mi bivša vlast!Ukinuta presuda „Šakalima“ – krečili plafon ljudskim mozgovima!
Italija se, kako je istakao, zalaže za ubrzanje pregovora o članstvu, za otvaranje poglavlja čime daje veoma značajnu podršku za ono što radi vlada Republike Srbije. Ukazao je i da Italija daje doprinos i regionalnoj stabilnosti, i podsetio da je na inicijativu Rimu nedavno održan trilateralan sastanak Italije, Srbije i Albanije. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA