Najnovije

Osnivanje evropske vojske – nerealno i nemoguće

Izjave u vezi sa idejom da se u ovom trenutku osnuje vojska Evropske unije samo su politička poruka. Vašington bi bio protiv takve odluke, a ona je nemoguća iz više razloga.
Ilustracija (Foto: forte.jor.br)

Ilustracija (Foto: forte.jor.br)

Osnivanje vojske Evropske unije u ovom trenutku je nemoguće i sve izjave u vezi sa tom idejom samo su vrsta probnog balona i pokušaja da se ova zajednica osamostali u vođenju bezbednosne politike, kaže u izjavi za Sputnjik vojni analitičar Aleksandar Radić. Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker danas je izjavio da bi trebalo osnovati evropsku vojsku koja bi u ovom trenutku mogla konstruktivno da se suoči sa opasnostima na granicama EU i omogući racionalnije vođenje evropskih vojnih troškova. „Slika Evrope dramatično je poljuljana. Kada je reč o spoljnoj politici, stiče se utisak da nas ne uzimaju za ozbiljno“, rekao je Junker. Aleksandar Radić kaže za Sputnjik da je u senci ukrajinske krize bilo za očekivati da će Evropska unija otići korak dalje u odnosu na ono što je do sada učinila, uz jasniju diferencijaciju u odnosu na NATO. „Očigledno je da EU želi da samostalnije vodi svoju bezbednosnu politiku, pre svega Francuska i Nemačka. I kroz modernu istoriju, Francuska je to za vreme De Gola jasno stavljala do znanja“, kaže Radić. Junkerova izjava, međutim, otvara pitanje kako je tako nešto moguće u trenutku kada prostor koji pokriva većina članica EU pokriva i Severoatlantska alijansa, čije su vodeće zemlje istovremeno i vodeće zemlje u EU. Radić smatra da je Evropi, u svetlu sadašnjih dešavanja, pre svega situacije u Ukrajini, potrebno da stekne samopouzdanje. Međutim, osnivanje vojnih snaga pod oznakom EU sada je nerealno iz više razloga. „Ne može se tako nešto očekivati u ovom trenutku. Jednostavno, nemate konsenzus u samoj Evropskoj uniji, koja se sastoji od 28 nezavisnih država. Drugo, Vašington bi itekako bio protiv nečeg takvog“, kaže Radić. On smatra da bi jedinstvene oružane snage Unije, u određenoj formi, bile moguće tek kada bi unutar EU ojačale veze među članicama i kada bi se stvorila naddržava, koja bi obezbedila odgovarajuću hijerarhiju i strukturu neophodnu za postojanje jedinstvene vojske. Nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lejen upravo je izjavila da je sigurna da će njena deca ili unuci doživeti „Sjedinjene evropske države“, koje će imati zajedničku vojsku. U ovom trenutku, EU je daleko od toga i izjava o zajedničkoj vojsci je samo politička poruka, zaključuje Radić.
Pročitajte još:Vođa Desnog sektora se posle 7 sati probudio iz anestezije pa poručio: Ubijte neprijatelje nacije (FOTO)RATNICE NA ŠTIKLAMA: Najlepše žene u vojsci Novorusije (FOTO, VIDEO)
Izvor: Sputnjik

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA