Najnovije

Verske promene tresu SAD: Protestanti više ne čine većinu u zemlji!

VAŠINGTON- Amerika je u procesima koji njemu budućnost čine turbulentnim i neizvesnim.
Bela Kuća (FOTO: whitehousemuseum.org)

Bela Kuća (FOTO: whitehousemuseum.org)

Najnovija istraživanja su pokazala da beli hrišćani više ne čine većinu, to jest - da su postali manjina u 19 država SAD. List National Catholic Reporter objavio je ovo upozorenje Dena Koksa, direktora naučno-istraživačkih radova u vašingtonskom Institutu za društveni život i religiju: „Religiozni pejzaž SAD preživljava dramatične promene koje već menjaju i sam izgled američke politike i kulture“. Koks ne govori napament. Minule nedelje je njegov institut objavio „Atlas američkih vrednosti“ - interaktivni onlajn-instrument za prikupljanje podataka o raspoloženjima i orijentaciji stanovnika SAD. Jedan od najvažnijih zaključaka koje je donelo to istraživanje glasi: SAD su - po prvi put u svojoj istoriji - prestale da budu dominantno protestantska zemlja! Zajedno sa prelaskom belih hrišćana u manjinu u 19 država, ovo je zajedno tektonska promena. A još se u SAD povećava etničko šarenilo. Tako da se povećava brojnost hispanojezičnih katolika, dok je belih katolika i protestanata i evangelista sve manje.
Pročitajte još: Bez limita: Merkelova traži formiranje vojske Evropske unije!Skandal: Kolinda se slikala sa ustaškim grbom! (FOTO)
Evo procenata belih hrišćana po pojedinim američkim državama: Havaji - 20%, Kalifornija - 25%, NJu-Meksiko - 33%, Nevada - 36%, NJujork - 37%, Aljaska - 37%, Teksas - 37%, Merilend - 38%, Arizona - 38%, Vašington - 42%, Florida - 42%, Oregon - 43%, NJu-DŽersi - 43%, Kolorado - 44%, Ilinois - 46%, DŽordžija - 46%, Vermont - 47%, Delaver - 48% i Luiziana - 49%. Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA