Najnovije

IRAN JEDINSTVEN: Nema sporazuma dok se ne skinu sankcije, nastavljamo razvoj oružja

TEHERAN - Nakon što je vođa Islamske revolucije ajatolah Hamenei ponovio iranski stav da nuklearni pregovori neće biti okončani ukoliko sankcije ne budu skinute istog trenutka po potpisivanju sporazuma i negodovanja "zapadne javnosti" na takav zahtev, okončanje pregovora je pod sve većim znakom pitanja.

Ahmed Hatemi (Foto: niazedimeh.ir)

Ahmed Hatemi (Foto: niazedimeh.ir)

Kako bi pojasnio ovakav stav vođe Islamske revolucije, u iranskim medijima se oglasio i teheranski imam Ahmed Hatemi, koji je dao punu podršku pregovaračkom timu i potvrdio jedinstven stav većeg dela iranske nacije u vezi sa sankcijama i spoljnopolitičkim odnosima Islamske Republike.

Ajatolah sejid Ahmed Hatemi, teheranski imam rekao je da bi konačni nuklearni sporazum između Islamske Republike Iran i G5+1 trabalo da bude u potpunosti transparentan.

Hatemi je rekao da iranski nuklearni pregovarački tim ima ingerencije da pregovara samo oko iranskog nuklearnog programa i dodao:
"Islamska Republika Iran nastavlja svoje redovne aktivnosti na polju istraživanja i razvoja odbrambenog naoružanja jer je razvoj na vojnom polju mišica koja pomaže nezavisnosti i prosperitetu Irana".

Teheranski imam je ukazao na poverenje koje je lider Islamske revolucije ajatolah Hamenei ukazao članovima iranskog nuklearnog pregovaračkog tima kao na njegova transparentna uputstva pregovaračkom timu.
"Lider Islamske revolucije je odredio samo glavne smernice i okvire za vođenje pregovora dok je detalje prepustio članovima pregovaračkog tima".

Hatemi je podsetio na poslednji potez EU i odluku o obnavljanju sankcija iranskoj banci i određenim kompanijama, pa je članove iranskog pregovaračkog tima posavetovao da budu oprezni zbog mogućeg kršenja pruzetih obaveza i obećanja suprotne strane u pregovorima.
"Insistirajte na potpunom ukidanju svih sankcija po potpisivanju sporazuma i budite protiv odlaganog ili postepenog ukidanja sankcija za 6 meseci ili godinu dana".

Imam je takođe ukazao i na saudijsku agresiju na Jemen, nazivajući saudijske državne čelnike ratnim zločincima.
"Saudijska Arabija u ime cionističkog režima uništava Jemen i njegovu infrastrukturu, zbog čega možemo da kažemo da se radi o posredničkom ratnom zločinu".

Hatemi je ukazao na potrebu hitnog okončanja ratnih stradanja u Jemenu i rekao da se svakodnevno povećava odbojnost i animozitet jemenskog stanovništva prema Saudijskoj Arabiji, te dodao da će Saudijci zasigurno biti poraženi u agresiji na Jemen.

On se u svojoj izjavi za iranske medije osvrnuo i na seksualno napastvovanje policijskih snaga na međunarodnom aerodromu u DŽedi na dvojicu iranskih hodočasnika.
"Ovaj nemoralan i nehuman čin je izuzetno gorak za iransku naciju i sraman po saudijske državnike. Počinitelji tog gnusnog čina moraju biti najstrože kažnjeni."

Ajatolah sejid Ahmed Hatemi je poručio da se osnova i bit Islamske revolucije temelji na odbrani prava ugroženih i slabih u svetu i dodao: "Ako Islamska Republika Iran ne bi branila prava ugroženih u svetu Islamska revolucija bi izgubila svoj identitet."

Pročitajte još:

Izvor: Pravda / Irib

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA