Najnovije

Optužnice zbog regrutovanja džihadista iz BiH za odlazak u Siriju

SARAJEVO - Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv četvorice državljana te zemlje zbog regrutovanja i pokušaja priključivanja ekstremističkoj Islamskoj državi u Siriji, saopštilo je danas iz tužilaštvo.
DŽihadisti (Foto: syriahomenews.com)

DŽihadisti (Foto: syriahomenews.com)

Optužnica je podignuta protiv Huseina Erdića (34), Midhata Trake (67), Nevada Hušidića (27) i Merima Keserovića (49). Prvooptuženi Erdić je početkom februara u saradnji s osobama iz Turske organizovao odlazak optuženih Hušidića i Keserovića u inostranstvo da bi se pridružili Islamskoj državi i borili u njenim redovima u Siriji i Iraku. Prema navodima optužnice, Erdić je dao instrukcije optuženima Hušidiću i Keseroviću da se jave Traki, koji je trebalo da obezbedi novac za njihov transport u Siriju i Irak. Oni su od Trake i dobili novac kojim su kupili avionske karte za Istanbul, gde je trebalo da otputuju 17. februara, prenela je Hina. Trako je Hušidiću i Keseroviću dao uputstva i o internet kontaktima i broj telefona osobe u Turskoj kojoj je trebalo da se javi radi daljeg transporta u Siriju.
Pročitajte još:Peskov: Ne znam da li Putin planira da uvede vojsku u Donbas!Evropska Unija „posebno“ oštra prema Srbiji – što drugi mogu, Srbija ne može!
Akcijom Tužilaštva BiH i policijskih i bezbednosnih snaga, otpuženi su uhapšeni prilikom pokušaja odlaska Hušidića i Keserovića u Tursku. Optužnica ih tereti da su počinili krivično delo protivzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama. Za ta krivična dela zaprećene su kazne u trajanju od jedne do 20 godina zatvora. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA