Najnovije

Brzo hodanje čuva srce!

Bavljenje sportom je glavna zaštita od srčanog udara i kardiovaskularnih bolesti, a redovno vežbanje kardiolozi preporučuju čak i pacijentima koji su preležali infarkt.
Srce je jedno... (Foto: chinaz.com)

Srce je jedno... (Foto: chinaz.com)

Fizička neaktivnost je jedan od faktora rizika za razvoj ateroskleroze i koronarne bolesti. Dokazani su povoljni efekti fizičke aktivnosti u prevenciji koronarne bolesti. Studije su pokazale da osobe sa dobrom fizičkom kondicijom imaju dva puta manji rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti, čak i u prisustvu glavnih faktora rizika: arterijske hipertenzije, šećerne bolesti, pušenja, gojaznosti. Da biste vežbanjem srce što duže održali vitalnim, pre svega uradite lekarski pregled. Čak i ako ste potpuno zdravi, ne možete znati sa sigurnošću kako vaš organizam reaguje na opterećenje i naprezanje karakteristično za trenažni proces. Pregled podrazumeva merenja i testiranja parametara na osnovu kojih se utvrđuje nivo fizičke spremnosti i izrađuje adekvatan trenažni program. Osobe koje su ceo dan aktivne kroz različite aktivnosti, kao što su čišćenje, vrtlarenje ili šetanje, troše više kalorija i uopšteno su zdravije od osoba koje dnevno vežbaju od 30 do 60 minuta, a ostatak vremena sede. Intervalni trening Odličan je za prevenciju srčanih bolesti i dijabetesa, za mršavljenje i povećanje fizičke kondicije. Kombinujte kratke intervale vežbi visokog i niskog intenziteta. Na primer, šetajte polagano tri minuta, a zatim jedan minut brzo trčite. Povećanje i smanjivanje broja otkucaja srca pospešuje funkciju srca, sagoreva kalorije i pomaže u potrošnji masti i eliminaciji suvišnog šećera iz krvi. Aerobne vežbe To su vežbe za celo telo, a ne stvaraju pritisak na zglobove. NJima se podstiče rad svih mišića, srca i celokupnog krvnog sistema. Rolanje, plivanje, šetanje, plesanje, trčanje i vožnja bicikla su samo neke od aerobnih vežbi.
Pročitajte još:Grcima smeta članak lista „Frankfurter algemajne cajtung“Ukrajinska armija bombardovala Marijupolj
Vežbe snage Jačanjem mišića ćete smanjiti opterećenje srca. Vežbe snage radite sa tegovima. Izaberite one vežbe koje podstiču rad većeg broja mišićnih grupa. Vežbe za trup Vežbama za trup ćete ojačati mišiće trupa, povećati fleksibilnost i ravnotežu. Smanjićete opterećenje kičme i podstaći pravilno držanje. Pravilnim držanjem ćete omogućiti nesmetano cirkulisanje krvi i na taj način olakšati rad srca. Joga Joga reguliše nivo krvnog pritiska, zbog čega krv lakše cirkuliše telom, i smanjuje opterećenje srca. Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA