Najnovije

Kvar na Nikolićevom avionu, otkazana poseta Vatikanu

BEOGRAD - Avion kojim je predsednik Srbije Tomislav Nikolić jutros poleteo za Vatikan, prinudno se vratio na beogradski aerodrom zbog kvara na jednom motoru, a poseta Svetoj stolici je otkazana, saznaje Tanjug.
Tomislav Toma Nikolić (Foto: mc.rs)

Tomislav Toma Nikolić (Foto: mc.rs)

Kvar se dogodio na motoru vladinog falkona. To je poslednji u nizu incidenata sa tom vladinom letilicom. Zbog raznih kvarova na avionu, "falkon", koji je proizveden 1981. godine, kao i na drugom vladinom avionu "lir džetu", 1991. proizvedenom, srpski zvaničnici su u više navrata imali problema. Zbog kvara na "falkonu", u decembru 2012. godine tadasnji premijer Ivica Dačić nije na vreme poleteo sa aredoroma "Nikola Tesla" na Kipar. Kvar je ustanovljen tek kada su premijer i delegacija ušli u avion, pa se čekala nabavka novog dela, saopštili su tada nadležni. Problemi sa vladinim "falkonom" zabeleženi su i 19. novembra u Ujedinjenim Arpaskim Emiratima, a prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić se vratio u zemlju avionom šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana. Avion se pokvario po dolaska u UAE, a kako je tada rečeno u kabinetu vicepremijera, članovima srpske delegacije pilot je rekao da postoji problem sa elektronikom letelice, kao i da je najverovatnije u pitanju kvar autopilota. Sa istim avionom pet meseci ranije imao je probleme i ondašnji premijer Mirko Cvetković, koji zbog kvara letelice nije otišao u Brisel na sastanak ministara ekonomije i finansija EU. Problem na vladinom avionu dogodio se i 2. decembra 2010. kada je Cvetković poleteo u službenu posetu Bugarskoj, da bi se vratio nakon što je pilot detektovao nedozvoljene potrese na letelici. Nešto ranije, u novembru te godine, još jedan incident sa "lir džetom" dogodio se prilikom Cvetkovićeve posete Pragu, kada je zbog problema sa uređajima za sletanje po magli delegacija morala da sleti u Karlove Vari. Avgusta 2010. godine prilikom odlaska ministra odbrane Dragana Šutanovca u Bagdad, uoči poletanja uočen je kvar na motoru "falkona", a pošto je kvar otklonjen delegacija je otputovala u Bagdad. U martu 2011. ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić kasnio je u povratku iz Pariza više od tri sata, jer je pilot na pisti uočio kvar koji su mehaničari potom otklonili. Prema ranije saopštenim podacima avio-službe Vlade Srbije "lir džet 31a" proizveden je 1991, a "falkon 50" 1981. godine. Predsednik Srbije, inače, trebalo je danas da otputuje u jednodnevnu zvaničnu posetu Vatikanu, gde je bio planiran sastanak sa papom Franjom i sa državnim sekretarom Svete Stolice, kardinalom Pjetrom Parolinom.
Pročitajte još:Šojgu: Jugoslavija je bila laboratorija za raspad državaZAHUKTAVA SE: Vazdušni rat Rusije i NATO-a na nebu iznad Evrope!
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA