Najnovije

Pusić: Šešelj je marginalni fenomen iz prošlosti, Vulin hoće da se svađa!

ZAGREB - Hrvatska želi da se ponovno normalizuje situacija sa Srbijom i smire strasti nakon što je lider radikala Vojislav Šešelj zapalio hrvatsku zastavu i prozivke srpskog ministra Aleksandra Vulina upućene hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću, poručila je danas iz Zagreba šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić.
Vesna Pusić (Foto: JuTjub)

Vesna Pusić (Foto: JuTjub)

Upitana nakon sednice vlade koji su dalji koraci prema Srbiji, Pusić je odgovorila da se nada da će to biti "spuštanje lopte" i da sada "nije važan jedan marginalni fenomen iz prošlosti", kako vidi Šešelja, nego odnosi između Hrvatske i Srbije, prenela je agencija Hina. Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova (MVEP) uputilo je prethodno oštar protest otpravnici poslova srpske ambasade u Hrvatskoj Bosi Prodanović, a hrvatski ambasador u Srbiji Gordan Markotić pozvan je na konsultacije u Zagreb nakon što je Šešelj juče zapalio hrvatsku zastavu u Beogradu. "U fokusu našeg interesa su odnosi između Hrvatske i Srbije koji znače budućnost, i privrednu, političku, bezbednosnu i svaku drugu. To je naš posao, naša odgovornost i to ćemo raditi", najavila je Pusić. Šefica diplomatije najmlađe članice Evropske unije rekla je da je Hrvatska u prvom redu reagovala na izjave člana sprske vlade, ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vulina, upućene Hrvatskoj, generalu Anti Gotovini i premijeru Zoranu Milanoviću, kao i da je pozivanje hrvatskog ambasadora na konsultacije jedna poruka da takva retorika zaista šteti odnosima u regionu i između dve zemlje. "Zato je za nas važno da se takva retorika apsolutno suzbije, zaustavi i prepozna kao potpuno neprimerena. Mi, naravno, imamo komunikaciju, imaćemo komunikaciju i želimo jedan evropski standard komunikaciji u regiji", navela je Pusić. Kako je dodala, prema jučerašnjoj izjavi srpskog premijera Aleksandra Vučića "čini se da i sa strane Srbije dolaze signali da su i oni prepoznali da bi trebalo smiriti odnose i smiriti takve reakcije i ubuduće se u njih ne upuštati". "Ja bih rekla da su i oni to prepoznali i naš cilj je da se ponovno normalizuje situacija i ove strasti smire. Mi donekle razumemo i uslove u kojima su se oni našli sa slučajem Šešelj, koji je de fakto rezultat odluka Haškog tribunala, ali bez obzira na to odgovornost svi imamo za regiju i život u regiji i time se moramo rukovoditi", smatra ministarka. Premijer Srbije ocenio je juče da je Šešeljevo paljenje hrvatske zastave loša slika poslata iz Beograda i pozvao na smirivanje strasti, uz najavu da će telefonski razgovarati s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem. "Mi ćemo sa naše strane da zaustavimo svaku vrstu retorike koja bi dalje potpirivala loše strasti, a sa druge strane zamoliću i premijera Milanovića da članovi hrvatske vlade pokažu nešto više poštovanja prema Srbiji", poručio je Vučić.
Pročitajte još:Čanak se bacio na poljoprivredu: „Liga paora Vojvodine“VRHUNAC: Hašim Tači hoće da tuži Srbiju za genocid!
Pusić se osvrnula i na Vulinov poziv Milanoviću da prevlada svoju sujetu, dođe u Beograd i tu kaže sve šta misli o Srbima i Srbiji, da, kako je rekao, "upozna 250.000 proteranih iz Oluje i objasni tim proteranim Srbima da oni nisu Hrvatsku napustili iz ekonomskih razloga, već da su bežali pred jamom i ustaškim generalom, bivšim haškim optuženikom Antom Gotovinom, koga Milanović naziva "anđelom". "Ono što je važno je očito da je hteo poslati negativnu, lošu, svađalačku poruku, poruku koja kvari odnose i da s tim treba jedanput završiti i naša reakcija ide u tom smeru", rekla je ministarka. Pusić je naglasila i da nijedan hrvatski zvaničnik takvu vrstu retorike niti koristi, niti bi koristio u vezi s bilo kojom zemljom, a kamoli nekom susednom. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA