Najnovije

EU optužuje Gazprom za monopol

BRISEL - Antimonopolske vlasti Evropske unije optužile su danas ruskog energetskog giganta Gasprom za zloupotrebu dominantne pozicije u Poljskoj, Nemačkoj i šest zemalja istočne Evrope.
Globalni lider - Gazprom (Foto: JuTjub)

Globalni lider - Gazprom (Foto: JuTjub)

Evropska komisija (EK) je, posle dvogodišnje istrage, zaključila da je ruska državna gasna kompanija, ključni snabdevač Evrope energentima, kočila prekograničnu konkurentnost u regionu i naplaćivala previsoke cene za svoje proizvode u pet zemalja, prenosi Rojters. "Smatramo da je Gasprom gradio veštačke barijere koje su sprečavale protok gasa iz određenih zemalja centralno-istočne Evrope ka drugim zemljama, ugrožavajući prekograničnu konkurenciju", izjavila je komesarka EU za konkurentnost, Margarete Vestager. "Gasprom je takođe naplaćivao cene koje smatramo nepravednim", dodala je ona.
Pročitajte još:Đavo je odneo šalu u SrbijiGRČKA PRED POBUNOM: Nezabeležen potez vlastiThe National Interest: Rusija i Amerika – na ivici nuklearnog sukoba!
Zamenik predsednika EK za energetski savez, Maroš Ševčovič, izjavio je juče da EK planira da skicira jedinstvenu formu ugovora o isporukama gasa za sve snabdevače, pa i za Gasprom, koja će važiti za sve zemlje EU. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA