Najnovije

INSPIRISANI SRPSKOM HRABROŠĆU: Ruska vojska i danas maršira uz zvuke posvećene Srbima! (VIDEO)

Ruska vojska na svakoj paradi maršira uz muziku posvećenu Srbima i srpskom narodu. Pročitajte priču koja godinama čvrsto povezuje Srbiju i Rusiju.
Ruska vojska i danas maršira uz zvuke posvećene Srbima! (Foto: Jutjub)

Ruska vojska i danas maršira uz zvuke posvećene Srbima! (Foto: Jutjub)

Tvorac najčuvenijeg ruskog marša, uz koji na gotovo svim paradama maršira Vojska Rusije, je Vasilij Ivanovič Agapkin. Rođen je 3. februara 1884. godine u selu Šančerevu u Rjazanskoj guberniji, u porodici siromašnog seljaka. Vasilija je još kao dečaka opčinila kasarna s vojnim orkestrom. Na insistiranje njegove maćehe kada je imao samo deset godina i Vasilij se pridružio tom bataljonu. Posle vojske dodatno se muzički obrazovao i stigao na Muzičku akademiju u Tambovu. Bio je potresen dešavanjima u Srbiji 1912. godine, a posebno ga je pogodila vest o Sofiji Jovanović, devojci iz Beograda. Ona je kao vojnik otišla na front i rame uz rame sa muškarcima se borila za svoju zemlju. Kada je čuo takvu priču, i priče ruskih dobrovoljaca koji su otišli da pomognu u Srbiji, želeo je i on da da svoj doprinos za našu zemlju. Seo je za klavir i napisao kompoziciju ''Oproštaj slovenske žene'' i posvetio je srpskom narodu i svim slovenskim ženama, majkama, sinovima, braći i svim sestrama.
Pročitajte još:Ovo je najnoviji izum snaga Novorusije: Smrtonosni robot „Čeburator“ (VIDEO)Snajperista Berić pročitao pismo iz Rusije: Ovo mi znači više od medalje (VIDEO)
Izvor: srbijadanas.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA