Najnovije

Ben Aflek je potomak robovlasnika - kaže da se oseća "osramoćeno"!

SAD - Ben Aflek, jedan od najpopularnijih holivudskih glumaca, u javnosti poznat kao "kul i skroman lik", našao se u fokusu američkih medija i javnosti zbog toga što je otkriveno da je potomak čoveka koji je bio poznati robovlasnik u 19. veku.
Ben Aflek - za razliku od predaka brine o Afrikancima (Foto: JuTjub)

Ben Aflek - za razliku od predaka brine o Afrikancima (Foto: JuTjub)

Naime, Aflek je bio gost u televizijskoj emisiji "Finding your roots" ("Tražeći vaše korene"), a tom prilikom je otkriveno da je on potomak Bendžamina Kola, jednog od većih robovlasnika iz 19. veka. Taj deo u emisiji nije emitovan, ali je mreža Vikiliks otkrila da je činjenica o njegovim precima utvrđena, te da je Aflek zamolio režiju emisije da iseku taj deo i ne prikazuju ga javno, jer kako je tada objasnio autorima emisije "nije mu bilo prijatno kada je otkrio tu činjenicu". Vikiliks je objavio mejlove u kojima se vidi komunikacija Bena Afleka sa autorima emisije, gde on navodi u jednom od mejlova "da mu je ta činjenica da je potomak robovlasnika ostavila gorak ukus u ustima i da se oseća osramoćeno".
Pročitajte još:EKSKLUZIVNO: Pogledajte delove novog filma o Vladimiru Putinu! (VIDEO)Marširamo Moskvom jer nismo bili kvislinzi kao mnogi u Evropi!Aleksandar Berček: Vojska je čak dva puta izdala!
Američki mediji i tabloidi naveliko komentarišu ovaj incident analizirajući današnje stanje po pitanju fenomena rasizma koji je još uvek prisutan u američkom društvu. Podsećamo, za vreme kolonijalizma u SAD-u, ljudi pretežno iz Afrike su dovođeni na američki kontinent i tretirani su kao građani nižeg reda imajući status "robova" kojima se slobodno trgovalo, a njihovi vlasnici su imali pravo i da ih ubijaju bez polaganja računa bilo kome. Ben Aflek je sigurno potpuno drugačiji od svog pretka kojem je "imati robove" bila, po svemu sudeći, krajnje normalna stvar. Naime, ironija sudbine ili možda karmičko-kosmička igra, ali Ben Aflek je osnivač uticajne nevladine organizacije "The Eastern Congo Initiative" koja se bavi pomaganjem ljudima i rešavanjem raznih društvenih problema u afričkoj zemlji Kongo. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA