Najnovije

UŽAS: Zemljotres u Nepalu - preko 2000 mrtvih (VIDEO)

KATMANDU - Blizu 2.000 ljudi poginulo je u snažnom zemljotresu jačine 7,8 Rihtera, koji je u subotu pogodio Nepal, a strahuje se da bi broj žrtava mogao da se poveća, s obzirom da podaci tek stižu iz udaljenih oblasti, saopštili su jutros nepalski zvaničnici.
Prizor iz Nepala (Foto: JuTjub)

Prizor iz Nepala (Foto: JuTjub)

Prema najnovijim podacima, u zemljotresu koje je pogodio Napal poginulo je ukupno 1.970 ljudi, od kojih 60 u susednim zemljama. U nepalskoj prestonici Katmanduu život je izgubila 721 osoba. Među poginulima je i 17 planinara koji su nastradali u lavini podstaknutoj zemljotresom, koja je prekrila njihov kamp u podnožju Mont Everesta. Procenjuje se da je povređeno najmanje 5.000 ljudi. Sneg je prethodnog dana ometao napore na spasavanju planinara, ali je danas šest helikoptera počelo da se spušta u kamp kako bi izvukli preživele, preneo je AFP. U lavini je povređeno najmanje 40 ljudi, a strahuje se da bi bilans žrtava mogao da bude veći. Jedini planinar koji je poginuo u lavini i koji je identifikovan je izvršni direktor kompanije "Gugl" Den Fredinburg. Desetine hiljada Nepalaca, koji su proveli noć pod hladnim nebom, probudili su danas jaki naknadni protresi, dok spasioci potpomognuti međunarodnim timovima tragaju za preživelima u zemljotresu, u kome je povređeno najmanje 5.000 ljudi. "Bila su najmanje tri velika zemljotresa noćas i rano jutros. Kako možemo da se osećamo bezbedno? Ovome nema kraja i svi su uplašeni i zabrinuti", rekao je jedan od žitelja. Zemljotres koji je u subotu pogodio Nepal, najgori je koji je pogodio tu siromašnu južnoazijsku državu u poslednjih 80 godina. Uništeni su veliki delovi Katmandua, a potres se značajno osetio i u delovima Indije, Bangladeša, Tibeta i Pakistana. Većina delova Katmandua bila je bez struje i vode danas, ali je aerodrom otvoren i prvi avioni počeli su da dopremaju humanitarnu pomoć. Indija je među prvim državama iz koje je stiglo 43 tone pomoći i blizu 200 spasilaca. Bolnice u Katmanduu su prepune, i nedostaje im lekova i opreme, kao i mesta za odlaganje tela, saopštile su Ujedinjene nacije.
Pročitajte još:Predsednički izbori u Kazahstanu – Nazarbajev je favorit!SAMIT UKRAJINA-EU: Francuska i Nemačka „kuju zaveru“ protiv Ukrajine!?
Državne i privatne škole su pretvorene u skloništa. Dolina Katmandu nalazi se na listi Svetske kulturne baštine Uneska. U zemljotresu su uništeni brojni istorijski lokaliteti, a direktorka agencije UN za kulturu Irina Bokova saopštila je da je Unesko spreman da pomogne u njihovoj obnovi. Prema podacima Američkog geološkog zavoda zemljotres 7,8 stepeni po Rihteru juče je pogodio Lamdžung, oko 80 kilometara severozapadno od Katmandua na dubini od samo 11 kilometara. Više od dvadesetak naknadnih potresa pogodilo je Nepal u subotu i tokom današnjeg dana. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA