Najnovije

Beograd dobija naučno-tehnološki park

BEOGRAD - Ministarstvo prosvete, Grad Beograd i Beogradski univerzitet potpisali su danas Ugovor o osnivanju "Naučno-tehnološkog parka Beograd", koji bi trebalo da okupi inovativne, tehnološki razvojne kompanije i zaposli mlade naučnike, a time i ubrza tehnološki razvoj zemlje.
Softverska industrija (Foto: bchydro.com)

Softverska industrija (Foto: bchydro.com)

Ugovor o osnivanju društva sa ograničenom odgovornošću "Naučno-tehnološki park Beograd" potpisali su ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić, gradonačelnik Siniša Mali i rektor Beogradskog univerziteta Vladimir Bumbaširević. Kako je rečeno nakon potpisivanja ugovora, za tri do četiri godine u kompleksu na Zvezdari trebalo bi da posluje oko 100 tehnološki razvojnih kompanija sa oko 1.000 inženjera. Ministar Verbić rekao je da je reč o istinski velikom projektu čija se veličina ne ogleda toliko u novcu, koliko u posvećenosti da postoji park koji će omogućiti višestruko vraćanje uloženog truda i znanja. "Naučno-tehnološki park mora da bude mesto gde velike kompanije žele da uđu, jer imaju stimulativno okruženje i druge kompanije sa kojima mogu da razmenjuju resurse i ideje", rekao je Verbić. Ističući da se svi moraju starati o "Naučno-tehnološkom parku Beograd", jer ih "nemamo 100, nego samo jedan", Verbić je naveo da je u Srbiji danas teško biti preduzetnik, a verovatno još teže biti naučnik. "Zato pravimo Naučno-tehnološki park - da ljudi koji imaju ideje, dobiju neophodnu pomoć da naprave biznis-planove, a potom i proizvode", rekao je Verbić uz napomenu da iza velikih NTP u svetu uvek stoje jaki univerziteti. Gradonačelnik Beograda podsetio je da je izgradnja Naučno-tehnološkog parka počela pre 26 godina, ali da će tek sada biti priveden nameni, odnosno zaposliti mlade koji se bave inovativnim tehnologijama, što će sprečiti i odliv mozgova iz zemlje. Očekuje se, rekao je Mali, da u narednih nekoliko godina u tom kompleksu bude zaposleno oko 1.000 inženjera i bude aktivno oko 100 kompanija koje se bave inovacionim tehnologijama. Navodeći da je uzor za NTP u Beogradu bio Naučno-tehnološki park iz LJubljane, Mali je naveo da je želja nadležnih da studenti i mladi u Parku realizuju ideje i pronađu posao. NJima će, dodao je, biti omogućene i usluge biznis inkubatora, koji će stvoriti uslove da oni koji imaju ideje dobiju i mogućnost da započnu biznis, što je model koji već postoji u biznis inkubatoru u Beograđanki.
Pročitajte još:MISTERIJA NIKOLIĆEVOG „FALKONA“: Dugme „emergency slot“ nije moglo biti slučajno uključeno!Sud odbio zahtev za ponovno suđenje: Taton nije skočio sam, nego je ubijen!
"Sastavni deo Parka je i program inkubacije start up kompanija u IT sektoru, a Grad planira značajno da pomogne mladima da započnu biznis. Naša podrška ovom programu doprineće osnivanju znatnog broja malih preduzeća, a time i zapošljavanju mladih", smatra gradonačelnik. Razvoj Parka je, dodao je, kompleksan posao i traži saradnju i posvećenost države, lokalne samouprave i univerziteta. "Ovo je šansa da najboljim studentima i ljudima koji imaju ideje pokažemo da mogu da ostanu u Beogradu i Srbiji i da tu mogu da ostvare svoje snove", podvukao je Mali. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA