Najnovije

Ustav "izbacuje" 125 poslanika

Kad se bude menjao, Ustav će gotovo sigurno dobiti nove odredbe o broju poslanika, biće drugačiji način izbora sudija, snažnija nezavisnost Narodne banke, i veća snaga propisa Evropske unije u odnosu na srpske zakone. To je neophodno zbog nastavka evrointegracija, jačanja institucija, ali i zbog smanjivanja troškova.
Foto: parlament.gov.rs

Foto: parlament.gov.rs

Da će najviši pravni akt Srbije biti promenjen u naredne dve godine, najavio je premijer Aleksandar Vučić, koji je istakao i da je za tako važan posao potrebna saglasnost čitavog društva: - Moraćemo da menjamo Ustav zbog pravosuđa, kao i da bismo smanjili broj poslanika sa 250 na broj od 125 do 150 i zbog mnogih drugih stvari. Verujem da ćemo u narednih godinu dana imati snage da makar izađemo pred građane s nacrtom novih rešenja. Političke reforme obuhvatiće i pitanje izbornih zakona, kako bi se očuvao demokratski sistem. Promene koje od nas zahteva Evropa podrazumevaju, između ostalog, manju ulogu parlamenta koji bira sudije i potpunu nezavisnost Narodne banke. U naš sistem mora biti uvedena i "evropska poternica" što znači da će Srbija morati da izruči svoje državljane zemljama EU koje ih traže zbog krivičnih dela. Premijer smatra da je oko izmena potreban društveni konsenzus. A stranke su sad podeljene: dok vladajući blok podržava ovu ideju, DS i SDS smatraju da je reč o demagogiji. - Sve države su na kraju procesa pridruživanja EU korigovale ustav i zato od toga ne treba praviti famu. Svaka promena biće u interesu građana, a za Srbiju i SNS, Kosovo i Metohija je sastavni deo naše države - kaže šef poslanika naprednjaka Zoran Babić. Socijalista Đorđe Milićević navodi da su potrebna sistemska rešenja koja će unaprediti parlamentarizam i ojačati i osnažiti demokratski sistem: - Verujem da će sve stranke uvideti značaj ove teme i da ćemo uspeti da postignemo konsenzus. U SDS kažu da rade na svom predlogu izmena ustava: - Slažemo se da skupština treba da ima najviše 150 poslanika, a potrebno je i omogućiti što neposredniji izbor poslanika. Takođe, Briselski sporazum je nova realnost koja nameće potrebu promene Ustava, budući da na teritoriji Srbije ne važe samo zakoni koje donosi Skupština Srbije, već i kosovska skupština. Demokrate podržavaju smanjenje broja predstavnika u Skupštini, ali smatraju da je namera Vučićeve najave skretanje pažnje s glavnih problema u državi. - To je samo izgovor da bi se skrenula pažnja sa visoke nezaposlenosti, loše ekonomske situacije i teškog života građana - smatra poslanik DS Balša Božović. Vanparlamentarni Državotvorni pokret ocenjuje da je glavni razlog promene Ustava "nalog za brisanje KiM iz preambule Ustava i njegova predaja Tačiju i Rami".
Pročitajte još:Nikolić: Nisam optimista posle razgovora sa ŠtajnmajeromBRAMERC SIGURAN: Haški tribunal odbio Šešeljev zahtev!
Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA