Najnovije

Ministarstvo kulture Crne Gore ne da dozvolu za obnovu manastira Ostrog

CRNA GORA - Crnogorsko Ministarstvo kulture odbilo je žalbu Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) na rešenje Uprave za inspekcijske poslove kojim joj se zabranjuje rekonstrukcija i adaptacija manastira Ostrog bez konzervatorskog projekta.
Mitropolit Amfilohije (Foto: mitrpolija.com)

Mitropolit Amfilohije (Foto: mitrpolija.com)

– Ministarstvo kulture, kao drugostepeni organ, odbilo je žalbu Mitropolije, koju zastupa mitropolit Amfilohije Radović, na rešenje Odseka za inspekcijsku zaštitu kulturnih dobara i kulturne baštine, kojim se MCP zabranjuje izvođenje radova rekonstrukcije i adaptacije na kulturnom dobru Manastiru Ostrog u opštini Danilovgrad, bez konzervatorskog projekta – saopšteno je “Pobjedi” u Upravi za inspekcijske poslove. Inspekcija će, kako se navodi, pratiti postupanje Mitropolije po merama koje su naložene rešenjem i u narednih nekoliko dana obaviti kontrolni inspekcijski nadzor. Prema oceni inspektora, izvršenjem rešenja u ovom delu postojala bi mogućnost ugrožavanja bezbednosti ljudi i imovine veće vrednosti. On je rekao i da se odlaganje rešenja ne protivi javnom interesu. Inspektor je odbio predlog mitropolita u delu koji se odnosi na zabranu ostalih radova rekonstrukcije i adaptacije, kao što su završno popločavanje kamenim pločama, radovi na pomoćnom objektu sa otvorenom terasom sa desne strane porte Manastira, adaptacija i sanacija pomoćnih prostorija, oblaganje površine grubo tesanim kamenom, kao i radovi na fasadi Manastira Gornji Ostrog.
Pročitajte još:Pogledajte kako su se menjale granice Novorusije! (VIDEO)ŠOK U ZAGREBU! Orila se pesma „delija“ u dvorani (VIDEO)
Inspektor za zaštitu kulturnih dobara i kulturne baštine trebalo je da izvrši kontrolni inspekcijski pregled, kako bi utvrdio da li je Mitropolija ispoštovala njegov zaključak, a prema saznanjima “Pobjede” on to nije učinio. Izvor: Blic / Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA