Najnovije

LUKAŠENKO: Izgleda da više nisam poslednji evropski diktator

Predsednik Belorusije Lukašenko distancira se od Vladimira Putina. “Postoje gori diktatori od mene”, izjavio je on u intervjuu novinskoj agenciji “Blumberg”, a razlog za promenu stava je sukob u Ukrajini, navodi nemački list “Špigl”.
Aleksandar Lukašenko (Foto: JuTjub)

Aleksandar Lukašenko (Foto: JuTjub)

Zbog svog autoritarnog stila vladanja, beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko stekao je nadimak “Poslednji evropski diktator”. Na vlasti je od 1994. godine, pa je samim tim, evropski šef države sa najdužim vladarskim stažom. Na svakim izborima, barem zvanično, pobeđuje sa ubedljivom većinom. Kako navodi “Špigl”, u intervjuu novinskoj agenciji “Blumberg”, 60-godišnji predsednik pokušao je da popravi svoj ugled, a povod razgovora su zbivanja u Ukrajini. Napola ozbiljno, a pola u šali, Lukašenko je izneo kritiku na račun ruskog predsednika Vladimiru Putinu. “Više nisam poslednji evropski diktator”, rekao je on navodno. “Ima diktatora koji su malo gori nego ja, zar ne? Ja sam manje zlo.” On je dodao da je Putin u ukrajinskom sukobu reagovao previše emotivno. Putin se, zapravo, smatra Lukašenkovim partnerom, ali, kako navodi „Špigl“, sukob u Ukrajini predočio je Belorusiji da rusko pretendovanje na vlast ugrožava i susedne zemlje. Poput Ukrajine, i Belorusija se graniči s Rusijom. U intervjuu “Blumbergu”, objavljenom pre tri dana, Lukašenko se založio za aktivnu ulogu SAD u ukrajinskom sukobu, ali je takođe rekao da Zapad greši što optužije Rusiju da gradi imperiju. U svakom slučaju, rekao je on, Belorusija neće postati ruska provincija.
Pročitajte još:ESKALACIJA: Iz dana u dan sukobi sve veći – danas poginulo šest ukrajinskih vojnika!Amerikanci priznali: Putin ih pobedio na istočnom frontu
Izvor: Špigl, Evroazija info

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA