Najnovije

Premijer Izraela pritiska SAD kako bi zaustavile iranski nuklearni program

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu apelovao je danas na SAD da teže boljem sporazumu, kako bi se zaustavio iranski nuklearni program, najavivši da će vršiti pritisak na američke poslanike da onemoguće Teheranu ” slobodan prolaz ka bombi”.
Benjamin Netanijahu (Foto: Jutjub)

Benjamin Netanijahu (Foto: Jutjub)

Netanijahu je, u prvom od nekoliko pojavljivanja u nedeljnim novinskim programima SAD, rekao da je razgovarao i sa demokratama i sa republikancima u Kongresu – sa skoro dve trećine članova Predstavničkog doma i sličnim brojem članova Senata SAD – o iranskom nuklearnom pitanju. Predsednik Vlade Izraela oštro je kritikovao okvirni sporazum, postignut u četvrtak između svetskih sila i Irana, rekavši da se njime Izrael ne štiti dovoljno. – To nije partijsko pitanje. To nije jedino izraelsko pitanje, to je svetsko pitanje jer će svako biti pod pretnjom nadmoćne terorističke države našeg vremena, kojoj će ostati infrastruktura da proizvede ne jednu nuklearnu bombu, već mnogo mnogo nuklearnih bombi u nizu – rekao je Netanijahu. Netanijahu je razljutio Belu kuću i udaljio od sebe neke demokrate kada je prihvatio poziv republikanaca da se obrati Kongresu SAD 3. marta, dve nedelje pre izbora u Izraelu, na kojima je njegova partija odnela iznenađujuću glatku pobedu. On je porekao da je koordinisao sa predsedavajućim Predstavničkog doma DŽonom Bejnerom i drugim republikancima da blokira sporazum s Iranom. Izraelski lider je osudio taj sporazum između Irana i SAD, Rusije, Nemačke, Kine, Velike Britanije i Francuske, ocenivši da Teheran njime dobija “slobodan put do bombe”. Predsednik SAD Barak Obama je okvirni sporazum, postignut u Lozani, u Švajcarskoj označio “istorijskim razumevanjem” i u telefonskom pozivu Netanijahuu, ubrzo nakon sklapanja, rekao da dogovor predstavlja napredak ka trajnom rešenju, koje sprečava put Irana ka nuklearnom oružju. Netanijahu je rekao da je jedan sat razgovarao s Obamom, s kojim je inače u napetim odnosima. Upitan na Si En En-u da li veruje Obami, Netanijahu je rekao da je siguran da predsednik SAD radi ono što misli da je najbolje za svoju zemlju, ali se ne slažu o tome šta bi trebalo da bude najbolja politika u odnosu na Iran. – Ne radi se o pitanju ličnog poverenja – rekao je on. Izrael je inače, kako se veruje, jedina nuklearna sila na Bliskom istoku, iako to njeni lideri nikada nisu ni priznali, ni porekli.
Pročitajte još:LUKAŠENKO: Izgleda da više nisam poslednji evropski diktatorMerkelova Ciprasov put u Moskvu vidi kao pretnju evropskom jedinstvu
Izvor: Tanjug, Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA