Najnovije

DSS: Leks specialis za "Beograd na vodi" je korupcionaški zakon!

BEOGRAD - Predlog Zakona o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i izdavanja građevinske dozvole radi realizacije projekta izgradnje „Beograd na vodi“ je tipičan primer štetnog i korupcionaškog zakona, stoji u novom saopštenju DSS-a.
DSS (Foto: DSS)

DSS (Foto: DSS)

Predloženim zakonim se uređuju odnosi samo u jednoj konkretnoj situaciji i za jednog, slobodnom pogodbom dogovorenog investitora čime se odstupa od principa pravne sigurnosti i uvodi mogućnost oduzimanja imovine jednog lica u korist drugog bez ikakvog daljeg ograničenja. Predloženim zakonom se nesumnjivo narušava Ustavom i međunarodnim pravom zagarantovani princip nepovredivosti privatne svojine. Članom 58. Ustava RS garantovana je privatna svojina svih građana Srbije, a odredbama članova 4. i 194. Ustava Srbije utrvrđuje se jedinstvo pravnog poretka zemlje. Članom 20. Zakona o eksproprijaciji precizno utvrđuje u kojim slučajevima Vlada može da utvrdi javni interes za eksproprijaciju. Potpuno je jasno da predlogom za utvrđivanje javnog interesa ne mogu da buduobuhvaćeni poslovni i stambeni objekti, ko ni objekti namenjeni turizmu i ugostiteljstvu, čija izgradnja je predviđena maketa-projektom Beograda na vodi, a zarad kojeg se zakon i donosi. Ovde se uvodi osnov za eksproprijaciju nepokretnosti koji ne postoji u osnovnom zakonu. Krajnje je problematična i odredba Predloga zakona sadržana u članu 15. stav 5. kojom se obezbeđuje zakonski osnov da investitor može da bude u celosti oslobođen plaćanja doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta.
Pročitajte još:Vučić: Ja ću doneti odluku da li Šešelj ide u HagLAZANSKI: Anatomija jedne tragedije
Demokratska stranka Srbije smatra da donošenje posebnog zakona, suprotnog važećim, koji ima za cilj da se neposrednom pogodbom određenom investitoru omogući ostvarivanje ekonomske koristi i profita, predstavlja nepobitan dokaz postojanja visoke korupcije u Srbiji. Posle njegovog uvajanja u Skupštini od strane većine SNS-SPS, niko više iz aktuelne vlasti neće imati prava da govori o borbi protiv korupcije. Na protiv, po dolasku poštene i odgovorne vlasti oni će biti izloženi postupku ispitivanja krivične odgovornosti. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA