Najnovije

Tači: Srbija priznaje Kosovo kroz Briselski sporazum

ZAGREB - Kosovska vlada će ispuniti Sporazum iz Brisela jer je taj dokument u skladu sa kosovskim Ustavom i podržava teritorijalni suverenitet Kosova, izjavio je potpredsednik kosovske vlade i ministar spoljnih poslova Hašim Tači.
Hašim Tači (Foto: JuTjub Skrinšot)

Hašim Tači (Foto: JuTjub Skrinšot)

Srbija je već priznala kosovske dokumente, pasoše, granice, zakone, izbore i ovo je način da korak po korak, takođe prizna Kosovo, kao deo procesa evropskih integracija, rekao je on u razgovoru za hrvatski Večernji list. "Na kraju ovog procesa ja nemam sumnje da će Kosovo otvoriti ambasadu u Beogradu i imati dobre susedske odnose, a da li će to biti u ovom mandatu ili sledećem, to zavisi od Srbije koliko brzo želi da prihvati stvarnost, jer de fakto, Srbija je priznala Kosovo", kaže Tači. Na pitanje da li ima garancije od EU da Srbija neće pristupiti Uniji ako ne prizna Kosovo, on kaže da misli da je jasno da će države članice EU i mnogi nacionalni parlamenti imati vrlo konkretan zahtev da Kosovo i Srbija u potpunosti normalizuju svoje odnose i tek onda bilo ko od nih može se pridružiti EU. "To je jasno i rečeno je javno i privatno od strane mnogih evropskih političara. Srbija zna da put do članstva prolazi kroz priznavanje Kosova i potpuno pomirenje sa susedima, kao što su Hrvatska i Bosna", rekao je Tači. On je izrazio žaljenje što BiH do danas nije priznala Kosovo. Prema njegovim rečima, Bosna je postala većom Srbijom nego sama Srbija. "Trenutno nama je potrebna viza da bi ušli u Bosnu, zato što Bosna ne priznaje kosovski pasoš. Takvo neprijateljsko stajalište je stvarno neprihvatljivo i nadam se da se nova bosanska vlada može odraziti na nužnost izgradnje prijateljskih i dobrosusedskih odnosa na Balkanu, kao preduslov za proces evropskih integracija", kazao je Tači. Komentarišući formiranje nove kosovske vlade, Tači navodi da je to prva vlada koja je formirana bez mešanja međunarodne zajednice. "To je bio dugacak proces s obzirom da sam ja dobio izbore ali nisam imao većinu. Nakon toga smo imali ustavno neslaganje s opozicionim strankama oko toga ko ima pravo formirati vladu. Ali u celini procesa sve stranke su se složile da su izbori bili fer i transparentni. Na kraju smo napravili veliku koaliciju izmedu prve i druge stranke, kao u Nemačkoj", kaže on. Na pitanje da li je u sporazumu izmedu njega i premijera Ise Mustafe dogovoreno i da će postati predsednik države,Tači kaže: "Da, dogovor za formiranje nove kosovske vlade je predvideo da Mustafa bude premijer, dok ja postajem predsednik kada predsednica Jahjaga završi svoj mandat na početku iduće godine. To je fer podela poslova koja osigurava stabilnost u nastavku."
Pročitajte još:EULEKS u lovu na SrbeFajnenšl Tajms: Ciprasu bi Putinov novac mogao da se obije o glavu!
Komentarišući to što srpski poslanici bojkotuju rad u kosovskom parlamentu zbog smene njihovog kolege Aleksandra Jablanovića, Tači kaže da misli da će se srpski političari koji su deo njihove koalicije vratiti uskoro u vladu. Oni su se povukli nakon što je srpski ministar smenjen zbog njegove neočekivane izjave protiv žrtava ratnih zločina, ali Tači takođe veruje da su srpske stranke svesne da mogu poboljšati situaciju kosovskih Srba samo ako učestvuju u vladi Prištine a ne bojkotom ili gledajući stalno Beograd. "Imam čvrsto uverenje da će sporazum o normalizaciji potpisan između Kosova i Srbije u Briselu imati pozitivan učinak i na integraciji srpske manjine u kosovskim institucijama", rekao je Tači. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA