Najnovije

Verbić: Manja plata svima koji ne nadoknade časove

Ministar prosvete Srđan Verbić kaže za RTS da je jedino rešenje za štrajk prosvetara da taj štrajk prestane. Kada nastavnici budu nadoknadili izgubljene časove, plate će im biti isplaćenje, dodaje ministar prosvete.
Srđan Verbić (Foto: Medija centar Beograd)

Srđan Verbić (Foto: Medija centar Beograd)

Srđan Verbić je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da sa prosvetarima mora da se nađe realno i izvodljivo rešenje za štrajk, a u pregovorima prilično pomažu miritelji. "Miritelj profesionalno radi svoj posao, podseća obe strane šta su im obaveze. Podseća da zahtevi sa kojima izlaze moraju da budu tema pregovora, a ne samo ponavljanje dosadašnjih stavova", ističe ministar prosvete. Postoji dva stava sindikata za koje Ministarstvo može da nađe rešenje - kolektivni ugovori i isplaćivanje dela plate. "Nije tako jednostavno, ali možemo da nađemo rešenje. Ne možemo da nađemo rešenje kako da isplatimo još jednu platu. Na to ne može vlada da pristane", naglašava Verbić i dodaje da će novi razgovori biti započeti prvog dana posle uskršnjih praznika. Kada je reč o najavi radikalizacije, ministar kaže da ne zna šta prosvetarima znači radikalizacija. "Ako znači da neko neće poštovati zakon, to nije tema pregovora. Ne može štrajk da ide istovremeno levo i desno - i radikalizacija i ispravljanje grešaka", kaže Verbić. Ministar navodi da će nastavnicima plate biti umanjene za onaj deo za koji nisu radili. "Šta imaju đaci od toga što nastavnici kažu da će nekada nadokanditi časove? Kada vidimo da budu nadoknađeni, isplatićemo plate", izričit je Verbić. Govoreći o nadoknadi izgubljenih časova, Verbić ističe da u Ministarstvo stiže veliki broj zahteva za odobravanje plana nadokande i dodaje da će se stvoriti uslovi za to. Kada reč o završnim ispitima za učenike osmih razreda, ministar kaže da je to jedina stvar koja je zaista fer u ovoj godini. "To je objektivan tekst - isti je za sve. Nije osmi razred prilika da se rekapitulira znanje. Osmi razred da se nauči još nešto novo. Đaci stalno treba da se pripremaju", smatra ministar prosvete. Kako kaže, učenici u svim školama, i koje štrajkuju i koje rade regularno, treba da se pripreme. "Ako imaju tu nesreću da su u školi koja sama štrajkuje, moraju sami da se spreme. Nije u redu da roditelji plaćaju sami privatne časove, i lokalne samouprave treba tu da pomognu, da se nađu volonteri", navodi Verbić. Ministar prosvete podseća da smo prošle godine imali poplave, kada je mnogo đaka bilo ugroženo i dodaje da je i u toj situaciji sve bilo regularno. "Zašto ne bi tako i bilo sada? Probni završni ispit služi da provere koliko su napredovali. Imaju sasvim dovoljno vremena i mislim da svi mogu da se pripreme", zaključuje Verbić.
Pročitajte još:RAZVRAT U DOMU ZDRAVLJA: Direktor je hteo seks sa mnom!Čime i kako Rusija može da odgovori Americi u globalnom ratu
Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA