Najnovije

Dodik: BiH nije problem ukoliko se poštuje Dejtonski sporazum

BANJALUKA - BiH može da funkcioniše ukoliko se prihvata dejtonsko ustavno uređenje i "kao takva nije problem za RS", kaže predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Milorad Dodik (Foto: Jutjub printskrin)

Milorad Dodik (Foto: Jutjub printskrin)

Naveo je da je RS opredeljena za trajni mir ali da joj se ne mogu nametati rešenja bez dogovora svih strana u BiH te da neće prihvatiti nikakve pritiske i nametnute odluke visokih predstavnika. Dodik je ocenio da je aktuelni visoki predstavnik Valentin Incko "isprazni faktor koji u BiH pokušava da očuva jednostrani pristup" i pozvao ga da odgovori zašto se RS ne vraćaju otete nadležnosti, prenosi Fena. RS ima sve atribute države, samo nema "stolicu u UN i međunarodno priznanje", ali to ne znači da ne treba da teži tome, rekao je Dodik i naglasio da se mora braniti pravo naroda RS da odlučuje o svojoj sudbini. Dodik, koji je i predsednik Saveza  nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), kazao je i da ta stranka ostaje pri deklaraciji o samostalnosti RS 2018.godine, ako se Srpskoj ne vrate dejtonska ovlašćenja. Istakao je da je to politički dokument, kojim se poziva na političke procese, a ne na neku oružanu ili nasilnu borbu. "Nigde o tome nema nijedne reči", naglasio je on u izjavi novinarima posle svečanosti u Kasarni "Kozara" u Banjaluci povodom dana Vojske RS.
Pročitajte još:OVO NIKO NIJE OČEKIVAO: DŽon Keri došao kod PutinaLAZANSKI: Poruke s Crvenog trga
Inače, predajom raporta predsedavajućem Predsedništva Bosne i Hercegovine Mladenu Ivaniću danas je počelo obeležavanje Dana vojske Republike Srpske i Dana 3. pešadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA