Najnovije

Donjeck traži autonomiju kakvu imaju Severna Irska, Grenland i Hongkong

Donjeck je za dva dana video - dve parade. Prvo vojnu za Dan Pobede, a juče - Paradu naroda koji je proslavljao prvu godišnjicu Donjecke Republike.
Donjeck 9. maj (Foto: Novorosinform)

Donjeck 9. maj (Foto: Novorosinform)

Glavnim gradom DNR - u atmosferi opšteg slavlja - prošlo je oko 30.000 ljudi. Sa zastavama DNR, balonima, malom decom... Na čelu kolone bili su državni i vojni rukovodioci... Luganska Republika će svoju prvu godišnjicu postojanja obeležiti 12. maja, a danas je njena omladina u centru Luganska priredila svoju manifestaciju pod nazivom „Ja živim u LNR“. U ovakvoj, svečanoj atmosferi, Donjeck se bavio i svojom „velikom politikom“. Šef pregovaračke delegacije DNR, Denis Pušiljin, odbacio je tvrdnju generalnog sekretara NATO, Jensa Stoltenberga, da se armija Donjecke Republike sprema za napad, odnosno za obnavljanje ratnih dejstava. „Mi smo spremni za odbijanje ukrajinskog napada. Raspolažemo svim što je za to potrebno, a nemamo nameru da prvi napadamo na ukrajinske položaje ili teritoriju. Mi se pridržavamo sporazuma iz Minska“ - naglasio je Pušiljin. On je poručio zvaničnom Kijevu: „Moguća su samo dva scenarija. Ili puno poštovanje Minska-2 ili krah pregovora, sa svim onim što će uslediti“. Potom je podvukao: „Pri realizaciji prvog scenarija, Donjecka Republika dobija autonomiju u sastavu Ukrajine sa izborima i svojim zakonima. Dakle, najširu autonomiju, verovatno sa drugom vladom u Kijevu. Za nas su prihvatljivi modeli autonomije ono što imaju Severna Irska, Grenland i Hongkong. Drugi put je - put pune nezavisnosti DNR“. Glavni pregovarač LNR u Minsku Vladislav Dejnego, odmah posle Pušiljina podvukao je da je Lugansk spreman na autonomiju u sastavu Ukrajine samo nakon što Kijev stoprocentno realizuje sve svoje obaveze iz Minska-2. Ukrajinski predsednik Petar Porošenko izjavio je danas da se najviše pribojava tenkovskog napada sa strane DNR i LNR. U govoru koji je održao na vojnom poligonu „Desna“ u Černigovskoj oblasti, ukrajinski lider je istakao: „Težište naših priprema sada je na protivtenkovskom oružju jer naša obaveštajna služba signalizira da se neprijatelj i agresor najviše oslanja na tenkove i na proboj svojih tenkovskih kolona, odnosno klinova“. Drugi čovek vojnog vrha DNR Eduard Basurin ponovo je upozorio da Ukrajina linijama razdvajanja i dalje primiče teško naoružanje: „Ukrajinska armija pojačava svoje pozicije i vraća tehniku u zone u kojima ne bi smela da bude“. Prema njegovim rečima, Ukrajinci su kod Širokina gađali pripadnike nezavisne posmatračke misije i pritom ranili šestoricu.
Pročitajte još:EKSKLUZIVNO: Srpska policija sprečila četničku trojku da ode u MakedonijuNAJVEĆA OBAMINA SRAMOTA: Bin Ladena uhvatili Pakistanci, Amerikanci ga izrešetali nepokretnog, raskomadali pa bacali iz helikoptera
Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA