Najnovije

Gotovo polovina saveznika SAD ima problema sa budžetom

VAŠINGTON- Budžetske probleme - manje ili veće - imaju najmanje 22 američke države.
Bela Kuća (Foto: 2il.org)

Bela Kuća (Foto: 2il.org)

Budžetski deficit Luizijane, primera radi, već je dostigao 1,6 milijardi dolara tokom tekuće finansijske godine. Osnovni uzrok je pad prihoda izazvan pre svega pojeftinjenjem nafte. Budžet ove američke savezne države sa 13 odsto zavisi od prihoda od prodaje nafte i gasa, a njihove cene su od sredine prošle godine pale 40 odsto. Rejting-agencije Moody’s Investors Service i S&P najavile su da će - ukoliko državni vrh Luizijane nešto hitno ne popravi - sniziti njen kreditni rejting. Agencija Associated Press objavila je da će u narednoj finansijskoj godini, koja počinje 1. jula, najmanje 22 države SAD iskazati budžetski deficit. Pritom je upozorila: da će se to pretvoriti u problem ekonomske stabilnosti zemlje u celini. Američki analitičari ukazuju da se problem pojavio i da se dramatično produbljuje u šestoj godini uzastopnog (prema zvaničnoj državnoj statistici) uspešnog ekonomskog razvoja. Alabama ima manji deficit od Luizijane - samo 290 miliona dolara, ali ekonomski analitičari upozoravaju da će se, ukoliko ne preokrene trendove, suočiti sa „socijalnom katastrofom i da će se na udaru naći čak i finansiranje sudova. Ekonomski analitičari istovremeno upozoravaju da čak 30 američkih država ima smanjene budžetske prihode uprkos tome što su broj stanovnika u međuvremenu povećale za 2,2 odsto, a samim tim je trebalo da porastu i kupovna moć i budžetski prihodi. Osim ovoga, 17 američkih država ima pad prihoda od poreza. Aljaska čak za 1,7 milijardi dolara. Najveću budžetsku „rupu” trenutno ima Ilinois - 6 milijardi dolara.
Pročitajte još: Kumanovski efekat: Desnica u Srbiji traži vraćanje obaveznog vojnog roka!Balkan uskoro čeka pretnja veća od Velike Albanije!
Kanzas se našao u problemima nakon što je njegov guverner - republikanac Sem Braunbek, verujući da manji porezi oživljavaju privrednu aktivnost - smanjio jedan od glavnih poreza. To je budžet Kanzasa koštalo 800 miliona dolara, a ekonomski bum je izostao. Zbog svega, u SAD se već počinje da govori da je za spasavanje nekih američkih saveznih država potrebno razrađivati programe slične onima kakvima EU spasava neke od najugroženijih ekonomija Evrozone. Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA