Najnovije

Obami nafta važnija od svega - Šel buši na Arktiku

VAŠINGTON - Administracija američkog predsednika Baraka Obame odobrila je zahtev englesko-holandskog naftnog giganta Rojal Dač Šela za eksploataciju i vađenje nafte na Arktiku pod određenim uslovima, uprkos protivljenju ekoloških organizacija.
Barak Obama (Foto: whitehouse.gov)

Barak Obama (Foto: whitehouse.gov)

Odlukom američke Agencije za upravljanje energentima iz okeana (BOEM), Šel je dobio pravo da sprovodi istraživanja u moru Čukči, prenosi agencija Frans pres. "Zauzeli smo promišljen pristup kako bismo pažljivo razmotrili potencijalna istraživanja u moru Čukči. Kako vreme bude proticalo, sva istraživanja će nastaviti da budu predmet rigoroznih bezbednosnih standarda", izjavila je direktorka BOEM-a, Abigejl Ros Hoper. Grupe za zaštitu životne sredine oštro se protive eksploataciji nafte na Arktiku, jer se time ugrožava opstanak životinja koje se ionako već bore sa otapanjem leda, a i postoji rizik od izlivanja nafte.
Pročitajte još:Varufakis: Grčka pred bankrotomDonjeck traži autonomiju kakvu imaju Severna Irska, Grenland i Hongkong
Šel je na istraživanje nafte na Arktiku do sada potrošio oko šest milijardi dolara, a sada planira eksploataciju još šest podvodnih nalazišta na dubini od 40 metara. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA