Najnovije

Turska i EU modernizuju carinsku uniju

BRISEL – Evropska unija i Turska saopštile su danas da će modernizovati 20 godina staru carinsku uniju, a Brisel je obećao da će ublažiti zabrinutost Ankare oko obimnog trgovinskog sporazuma između EU i SAD.
Turska (Foto: LajvLik)

Turska (Foto: LajvLik)

Turska već deceniju ima status kandidata za članstvo u EU, budući da je pregovore o pristupanju Uniji otpočela 2005, ali taj proces godinama koče neke od ključnih članica EU koje se protive prilkjučenju Turske evropskom bloku, prenosi agencija Frans pres. Carinska unija između Brisela i Ankare uspostavljena je 1995. kao kamen temeljac za članstvo turske u EU. Turska se, međutim, žali da je sporazum zastareo. Komesarka EU za trgovinu Sesilija Malmstrom i turski ministar privrede Nihat Zejbekdži dogovorili su osnovne mere za proširenje carinske unije da bi ona uključila usluge, državne ugovore i većinu poljoprivrednih proizvoda. „Turska nije odustala od punopravnog članstva u EU, a završetak ovog procesa će nas približiti tom cilju”, rekao je Zejbekdži, koji je izrazio zabrinutost u vezi sa Transatlanskim trgovinskim i investicionim partnerstvom (TTIP), paktom za slobodnu trgovinu o kom pregovaraju EU i SAD i kojim bi bilo stvoreno najveće svetsko tržište.
Pročitajte još: 

Pakistan kupuje osam kineskih podmornica

MEGA EKONOMIJA: Evroazijski ekonomski savez i Kina stvaraju zonu slobodne trgovine

„Turska želi da bude u rangu svetskih ekonomskih sila i želeli bismo da učestvujemo u TTIP”, rekao je Zejbekdži. Malstrom je navela da Brisel želi da 20 godina staru carinsku uniju „uvede u 21. vek”, dodajući da će ta inicijativa ojačati trgovinske veze između EU i Turske. Komesarka je takođe poručila da će informisati Ankaru o napretku u pregovorima o TTIP, ali da Turska ne može da bude uključena u razgovore o tom trgovinskom paktu dok Brisel i Vašington ne postignu konačni sporazum. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA