Najnovije

U KUMANOVU ZAROBLJEN HARADINAJEV BLISKI SARADNIK: Sefa palio jug Srbije!

Da je Ramuš Haradinaj direktni nalogodavac napada albanskih ekstremista u Kumanovu svedoči i to što je među uhapšenima i jedan od njegovih najbližih saradnika Genc Sefa, koji je pored sukoba u Makedoniji bio umešan i u pobunu Albanaca na jugu Srbije 2001. godine.
Genc Sefa (Foto: Makedonska policija)

Genc Sefa (Foto: Makedonska policija)

Ovog bivšeg oficira albanske vojske uhapsila je kombinovana američko-britanska patrola pošto je zajedno sa 11 saboraca, pripadnika Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe, u toku noću pokušao da preveze konvoj od dva traktora i dva terenska vozila punih naoružanja u tampon-zonu na administrativnoj granici Srbije i Kosova. Pripadnici Kfora su tada zaplenili pet „kalašnjikova“, dva ručna bacača i 30 projektila za to oružje, 50 ručnih bombi, osam protivtenkovskih mina, osam automatskih pušaka, sedam pušaka, dva pištolja, sanduk eksploziva, te veliku količinu municije, uniforme, komunikacionu opremu i mape područja. Sefa je kao jedan od organizatora ove grupe nakon toga osuđen na 30 meseci zatvora u sudu u Gnjilanu. Po instrukcijama Ramuša Haradinaja, sredinom 2002. godine bivši oficir albanske vojske Genc Sefa rukovodio je akcijama ANA na području Uroševca i Gnjilana. ANA je formirao Ramuš Haradinaj početkom 2000. godine. Ova organizacija je bila zamišljena da objedini sve postojeće oružane formacije Albanaca u nekolicini balkanskih država. Lično se Ramuš Haradinaj angažovao na prikupljanju novca za ANA i na Kosovu i u dijaspori, a za dopremanje oružja na Kosovo iz Albanije korišćeni su stari, uhodani OVK kanali. Izbačeni iz Kosovskog zaštitnog korpusa Organizacija ANA, čiji je jedan od vođa bio Sefa, bila je direktno povezana sa Kosovskim zaštitnim korpusom. U aprilu 2003. godine, pripadnici ove organizacije minirali su most kod Zvečana, posle čega je utvrđeno da su u akcijama učestvovali i pripadnici aktivnog i rezervnog sastava KZK. Unmik je proglasio ANA za terorističku organizaciju, a njeni pripadnici su izbačeni iz KZK-a.
Pročitajte još:NOVI DETALJI NAPADA ALBANACA U MAKEDONIJI: Haradinaj komandovao ubijanjima, Edi Rama ih odobrio!Lazanski: Kumanovo „dirigovano spolja“
Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA