Najnovije

ZAPAD DRHTI: Počele rusko-kineske vojne vežbe u Mediteranu

Ruska i kineska mornarica počele su zajedničke pomorske vežbe u Mediteranskom moru. Neprijateljstvo koje je postojalo u kinesko-ruskim odnosima u vreme hladnog rata odavno je izbledelo.
Počele zajedničke rusko-kineske vežbe u Mediteranu (Foto: Xinhua)

Počele zajedničke rusko-kineske vežbe u Mediteranu (Foto: Xinhua)

Zajedničke vojne vežbe Kine i Rusije održavaju se u ruskom lučkom gradu Novorasijsku, na obali Crnog mora. Zajednički manevri dve armije potom će biti nastavljeni i na Mediteranu. Zamenik komandanta ruske mornarice Aleksander Fedotenkov rekao je da je vežba jedna u nizu zajednički manevara mornarica dve zemlje. "Mornarica Narodne Republike Kine i Federalna mornarica Rusije u prijateljskim su odnosima već godinama. Do sada smo uspešno rešili mnoge zadatke. Zadatak ove vežbe je uspešno transportovanje hemijskog oružja iz Sirije do Sredozemnog mora", rekao je Fedotenkov. Kineski vojni nadzornik Liang Fang rekao je da zajednička vežba u Sredozemlju predstavlja korak napred u daljem unapređenju odnosa dve vojske. "Pomorska saradnja dve zemlje doživljava dubok razvoj. Na primer, 2012. izveli smo samo zajedničku pratnju. Potom 2013. smo održali zajedničku odbrambenu operaciju putem elektronskih komunikacionih kanala. Ove vrste vežbi mogu se održavati samo uz veliko poverenje u strateško partnerstvo", zaključio je Feng.

Reakcije Zapada

Pomorsku vežbu koja se odvija u strateškom moru koje povezuje Evropu, Afriku i Bliski istok, zapadni mediji vide kao signal Vašingtonu — moćni novi savez u nastajanju "u ​​samom dvorištu zapadne Evrope". "Iako su samo dva kineska ratna broda uplovila u Mediteran, njihova primena odražava želju Kine da pomogne Rusiji kako bi se suprotstavila američkoj moći", navodi se u komentaru njujorškog časopisa Nešnel rivju. Neprijateljstvo koje je postojalo u kinesko-ruskim odnosima u vreme hladnog rata je odavno izbledelo. Umesto toga, kinesko-ruski savez je sve jači u odnosu na američke i međunarodne snage bezbednosti. Taj savez ima veliki bezbednosni kapacitet“. Ni Los Anđeles tajms nije zaobišao temu manevara koji su počeli u ponedeljak. "Moćni novi savez istočnih giganata će pokazati svoje mišiće u samom dvorištu zapadne Evrope", navodi američki list. Švajcarski list Tagesancajger piše da prijateljstvo između Moskve i Pekinga prevazilazi čisto političke i ekonomske motive. "Taj vojni savez je protivteža SAD-u i njenim evropskim i azijskim saveznicima“, upozorio je list. "Iako malog obima, vežba je signal učvršćivanja odbrambenih veza između Pekinga i Moskve i demonstracija proširenja kineskih pomorskih horizonata", naveo je Bi-Bi-Si u izveštaju. Nemački Špigl piše da "ono što se dešava u Mediteranu je dokaz da vojna vežba može biti usmerena protiv Vašingtona", dodajući da Rusija i Kina zajedno privlače prisustvo zajedničkog neprijatelja — Sjedinjenih Američkih Država. "Zajednička rusko-kineska vežba nagoveštava da počinje novo rivalstvo u Sredozemnom moru", prenosi Špigl. Vežba "Pomorska kooperacija — 2015" trajaće do 21. maja, a u njoj učestvuje ukupno devet brodova sa obe strane.
Pročitajte još:
Izvor: cri.cn / rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA