Najnovije

Putin i Keri u Sočiju preokrenuli stvari naglavačke!

SOČI - Vladimir Putin, ruski predsednik i DŽon Keri, državni sekretar SAD-a, DŽon Keri, održali su, prema navodima većine medija, iznenađujuće dobar sastanak, a svoj susret sa Kerijem, Sergej Lavrov, šef ruske diplomatije, kratko je prokomentarisao rečima: "Čudesno!".
Putin i Keri (Foto: kremlin.ru)

Putin i Keri (Foto: kremlin.ru)

Novinari su Lavrova pitali kako je protekao susret sa Kerijem, a on je samo kratko odgovorio: "Čudesno!". Keri se prvo sreo sa Lavrovim, a zatim sa Putinom. Pozitivni signali su upućeni i sa sastanka Putina i Kerija, a sama činjenica da je sastanak trajao punih 8 sati, te da su oba političara ocenila sastanak veoma prijatnim i pozitivnim nagoveštava da bi stvari u odnosima Rusije i SAD-a mogle da se pomere sa mrtve tačke. Naime, u zvaničnom saopštenju Kremlja stoji da je Vladimir Putin preneo američkom kolegi stav o Ukrajini, te da Rusija smatra da samo punim ispunjenjem Minskog sporazuma stvari mogu biti rešene. Dodaje se da je razgovarano i o Iranu, Siriji i terorizmu. Keri je ruskim medijima poručio da se slaže sa Putinom da ispunjenjem svih tačaka Minskog sporazuma će se doći do rešenja problema i dodao da posle toga je sasvim jasno da neće biti problema u ukidanju zapadnih sankcija naspram Rusije.
Pročitajte još:VRAĆAJU SE DEVEDESETE: Bil Klinton ulazi u Ovalni kabinet!Putin preuzeo još jednog naftnog giganta
Neki analitičari ocenjuju da je iznenađujuće jačanje saradnje Rusije i Kine primoralo Belu kuću da podhitno promeni strategiju i spusti loptu u odnosima sa Rusijom, zbog svog preteranog udaljavanja i od Rusije i od Kine. Podsećamo, pored učešća Kine na vojnoj paradi u Kremlju, zajedničkih vojnih vežbi i ekonomske saradnje, Evroazijski ekonomski savez i Kina su otpočeli stvaranje zone slobodne trgovine, a SAD sve više postaje marginalan faktor u globalnim konceptima koji uzimaju primat. Kako navode ruski mediji, susret Putina i Kerija je stvari preokrenuo naglavačke, jer sa suprotno neprijateljskih pozicija, čini se da su odnosi na određeni način restartovani i da se opet može nastupati sa partnerskih pozicija. Ukrajina je osnovno i glavno pitanje i tačka razdora američko-ruskih odnosa, a ovaj susret uliva nadu da bi Vašington napokon mogao izvršiti pritisak na vlasti u Kijevu, kako bi se rat priveo kraju i stvari počele vraćati u normalu. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA