Najnovije

Podrška Moskve Srbiji u odbrani suvereniteta

MOSKVA – Opredeljenost Beograda za članstvo u EU ne smatra se preprekom za jačanje odnosa sa Rusijom, a Srbija i dalje može da računa na podršku Moskve u zaštiti svog suvereniteta kada je reč o Kosovu, rekao je danas zvanični predstavnik ruskog Ministasrtva spoljnih poslova Aleksandar Lukaševič.
Aleksandar Lukaševič (Foto: JuTjub)

Aleksandar Lukaševič (Foto: JuTjub)

Uoči posete šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Srbiji, Lukaševič je istakao da politički dijalog na najvišem nivou između dve zemlje daje neophodan impuls produbljivanju bilateralnih odnosa. On je u izjavi za Sputnjik podsetio da su se predsednici Rusije i Srbije sastajali ove godine u Jerevanu i u Moskvi. „To što je u jubilarnim svečanostima (povodom Dana pobede) učestvovao lider Srbije, čiji narod je ispoljio heroizam i samopožrtvovanje u borbi protiv nacističkog zla, potvrdilo je prijateljski karakter odnosa između naših zemalja. Simbolično je i marširanje podešalona srpske garde Crvenim trgom za vreme parade 9. maja”, ocenio je Lukaševič. Uključivanje srpskih kolega u rad multilateralnih parlamentarnih struktura u okviru evroazijskih integracionih objedinjenja je odličan primer saradnje poslednjih godina. Prema njegovim rečima, poseta Lavrova Beogradu će pružiti mogućnost da se sa srpskim rukovodstvom uporede stavovi o osnovnim aspektima bilateralnih i međunarodnih odnosa, oceni dinamika realizacije ranije postignutih dogovora i da se isplaniraju dalji odnosi. Lukaševič kaže da će Lavrov i Ivica Dačić, predsedavajući OEBS-u, voditi intenzivan dijalog i o pitanjima koja su u nadležnosti te organizacije . „ Pozdravljamo težnju naših srpskih kolega da odmereno i objektivno pristupaju pitanjima OEBS-a, poštujući stavove svih država-članica. Računamo na koordinaciju napora sa Srbijom u preostalom periodu njenog predsedavanja”, istakao je Lukaševič. On je dodao i da su neophodni dodatni napori OEBS-a za stabilizaciju na Balkanu, pre svega u kontekstu aktuelnog komplikovanja situacije u Makedoniji. Na pitanje kakva je saradnja Moskve i Beograda na međunarodnoj sceni, Lukaševič kaže: „Saradnja se uspešno razvija. Orijentacija Beograda na članstvo u EU ne smatra se preprekom za jačanje veza sa Rusijom, i koordinaciju stavova o aktuelnim globalnim i evropskim problemima. Srbija se nije pridružila antiruskim sankcijama EU i ima uzdržan stav o događajima u Ukrajini.„ Posebna pažnja u rusko-srpskom dijalogu poklanja se podršci miru i stabilnosti u balkanskom regionu, pre svega u kontekstu regulisanja kosovskog pitanja. Srbija i dalje može u punoj meri da računa na podršku Rusije za zaštitu svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta kada je reč o Kosovu, dodao je on. Lukaševič je istakao i podatak ruske Federalne carinske službe da je bilateralna robna razmena 2014. godine dostigla dve milijarde i 100 miliona dolara, što je za 7,6 odsto više nego 2013. godine. Prema srpskim ocenama, obimi uzajamne trgovine skočili su za 13odsto i premašili 3,3 milijarde dolara, navodi Lukaševič.
Pročitajte još:BOŽJI ZNAK NA KOSOVU: Krst od Sunca ukazao se na srpskoj zastavi na brdu Zvečan! (VIDEO)PRETI NAM TREĆI BALKANSKI RAT: Srbi, Bugari, Makedonci i Grci uništiće projekat velike Albanije!
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA