Najnovije

Otvoreni nacizam: Kolinda obeležila godišnjicu smrti ustaša u Blajburgu!

BLAJBURG - 
Ustaše (Foto: Vikipedija)

Ustaše (Foto: Vikipedija)

U komemorativnoj povorci, pored brojnih zastava, bile su i one sa ustaškim natpisom "Za dom spremni". 'Tokom zvanične komemoracije nije bilo incidenata. Nismo morali ni delovati zbog kršenja zakona o zabrani korišćenja simbola Trećeg rajha'', kazao je Helmut Majer šef LVT Koruške agenciji APA. Glavni izazov za LVT i policiju, kako je objasnio, nije bilo voditi računa o zabranjenim oznakama i zastavama, već zaštita prisutnih političara iz Hrvatske i Bosne. "Međutim nije se radilo o prvoj gardi, već o u Austriji nepoznatim političarima", objasnio je Majer. Kardinal Bozanić: Zločini  počinjeni pod znakom zvezde petokrake "Pre 70 godina, kada je veliki deo Evrope i sveta slavio oslobođenje od totalitarnih ideologija zla, mi mesec maj 1945. pamtimo po strašnim pokoljima, zločinima protiv čovečnosti počinjenim pod znakom zvezde petokrake", rekao je na Blajburškom polju zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, prenela je agencija Hina. On je rekao da je po završetku Drugog svetskog rata "počela blajburška tragedija hrvatskog naroda, taj zločin protiv čovečnosti što ga je sistemski izvršila jugoslavenska vojska pod znakom crvene zvezde petokrake". Komemoracija pod pokroviteljstvom predsednice Hrvatske Komemoracija na blajburškom polju održana je u organizaciji Počasnog blajburškog voda i pod pokroviteljstvom predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i člana Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragana Čovića. Na komemoraciji je bila delegacija Hrvatske demokratske zajednice, ali niko iz vlade premijera Zorana Milanovića. Iako je ranije najavila da će učestvovati na komemoraciji u Blajburgu, Grabar Kitarovićeva je u četvrtak u tajnosti, bez pratnje medija, položila vence i zapalila sveće na Blajburškom polju. Nedavno je na sličan način, bez najave i u tajnosti, posetila i Jasenovac, povodom 70. godišnjice proboja zatvorenika iz tog ustaškog koncentracionog logora. Za razliku od premijera i predsednika Sabora, predsednica Hrvatske ove godine nije bila na zvaničnoj komemoraciji u Jasenovcu, što je izazvalo kritike u javnosti, koje su se pojačale pošto je najavila da će učestvovati na komemoraciji na Blajburgu.
Pročitajte još:Dolivaju ulje na vatru: Desničari bi da rehabilituju i generala Nedića!Desnica se buni: Srbija šalje vojnike da poginu za mir u državama koje su priznale nezavisno Kosovo!
Na tim komemoracijima, na kojima je proteklih godina bila vrlo vidljiva ustaška ikonografija, nikad nije bilo visokih hrvatskih funkcionera. Nekoliko premijera i bivši predsednik Ivo Josipović položili su cveće kod spomen-ploče na Blajburškom polju, ali u vreme kad nije bilo komemoracije. Milanović je u petak odao počast žrtvama u Teznom kod Maribora, na mestu masovne grobnice snaga NDH i civila ubijenih u maju 1945. Blajburškom tragedijom naziva se stradanje pripadnika poraženih vojnih formacija u Drugom svetskom ratu, ali i civila koji su hteli da se predaju savezničkim snagama, ali su ih one predale jugoslovenskoj vojsci. Deo zarobljenih odmah je ubijen, a deo je sledećih nekoliko meseci u marševima smrti vođen kroz celu bivšu Jugoslaviju. Broj ubijenih do danas nije tačno utvrđen, a procenjuje se da je stradalo više desetina hiljada. Izvor: Beta

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA